ZAGREB

Australsko-hrvatski kipar Ante Dabro počasni građanin Drniša

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Australsko-hrvatski kipar svjetskoga glasa Ante Dabro bit će proglašen za počasnoga građanina Drniša, na prijedlog Unimedije - udruge za promicanje audiovizualne i scenske kulture, na svečanoj sjednici u povodu Dana grada Drniša 16. kolovoza. 

U povodu Dana grada Drniša, koji se slavi 16. kolovoza na blagdan Sv. Roka, Grad Drniš iskazao je počast zaslužnim građanima, među kojima je i Ante Dabro, priopćila je u četvrtak Unimedia.

Ante Dabro, rođen  je 1. siječnja 1938. u Čavoglavama, mjestu na području grada Drniša, bio je stipendist Grada Drniša, a za počasnoga građanina Drniša proglašen je, kako je istaknuto, zbog umjetničkih dosega koje je ostvario u svom dugogodišnjem umjetničkom radu. Dabro već pedeset godina živi i radi u Canberri, glavnom gradu Australije, gdje je ostvario i najznačajnija djela.

Kako je istaknuto, Dabro  je svojim umjetničkim radom utjecao na prepoznatljivost kulturnog identiteta Australije, ali  je i veliki ponos i predstavnik svog rodnog kraja i Republike Hrvatske. Za svoj rad primio je, među ostalim, i odličja bivše predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.

Neka od Dabrinih najznačajnijih djela su - Royal Australian Navy Memorial u Canberri "Sailors and Ships - Interaction and Interdependence (Mornari i brodovi - interakcija i međuovisnost) iz 1986. koje je otkrila britanska kraljica Elizabeta II. 3. ožujka 1986. na 75. obljetnicu Kraljevske australske mornarice, Susanne, Dancer, The Bathers - četiri bronce na vodi iz 2005. u Canberri te Genesis - brončana statua iz 2009., također u Canberri.

Fascinantan životni put

Ante Dabro afirmirao se i u društvenom životu Australije te je postao značajan član zajednice, uvažen u najvišim političkim, sveučilišnim i društvenim krugovima. Uz opće poznata umjetnička ostvarenja, značajna je i njegova sveučilišna karijera. Bio je cijenjeni profesor u Canberri, a afirmirao se i tijekom rada u Kyotu gdje je zbog što bolje komunikacije sa studentima naučio i japanski jezik.

Kako je istaknuto, Dabrin fascinantan životni put krenuo je iz maloga sela u Dalmatinskoj zagori, s planine Svilaje, iz Čavoglava pokraj Drniša. Prve kontakte s umjetničkim izričajem imao je u crkvi Sv. Ilije, slijedili su umjetnička škola u Spitu, teški rad i samofinanciranje te stipendija Grada Drniša, koja mu je olakšala školovanje.

Surađivao je s poznatim hrvatskim kiparom Dušanom Džamonjom, studirao u klasi profesora Antuna Augustinčića, jednoga od najvećih hrvatskih kipara, a put ga je doveo do svjetske afirmacije. Jedan je od rijetkih koji je imao osobne kontakte s velikanima poput Ivana Meštrovića i Henryja Moora, po mnogima najvećim kiparima 20. stoljeća.

Danas je Ante Dabro umjetnik koji svojim djelima promiče australsku kulturu, ali i hrvatsko porijeklo, istaknula je Unimedia koja želi dodatnom afirmacijom Dabrina djela pridonijeti razvoju kulturnih i svih drugih odnosa između Hrvatske i Australije.

Unimedia je izvijestila da je u okviru inicijative počela sa snimanjem igrano-dokumentarnoga filma "Genesis" o Anti Dabri koji je sada, nažalost, u zastoju zbog korona krize ali će se, istaknuto je, nastaviti kad se situacija smiri i omoguće putovanja u Australiju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini