POTPISAN SPORAZUM

"ARTIST IN RESIDENCE": Rovinj i Salzburg započeli umjetničku suradnju

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
Rovinj je oduvijek privlačio umjetnike iz cijelog svijeta (Snimio Milivoj Mijošek)

Rovinj je oduvijek privlačio umjetnike iz cijelog svijeta (Snimio Milivoj Mijošek)


Grad Rovinj potpisao je s gradom Salzburgom Sporazum o sudjelovanju u programu "Artists in Residence" (AIR), svojevrsnu umjetničku razmjenu putem koje će jedan rovinjski umjetnik mjesec dana boraviti i stvarati u Salzburgu, dok će Rovinj ugostiti jednog salzburškog umjetnika, također na mjesec dana.

Grad Rovinj i austrijski Grad Salzburg započeli su tako zanimljivu umjetničku suradnju. Riječ je o programu kojeg Odjel za kulturu i obrazovanje Grada Salzburga provodi još od 1986. godine surađujući s raznim gradovima u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama, a čiji je cilj promocija međunarodne kulturne razmijene s gradovima koji njeguju bogatu umjetničku tradiciju.

Austrijski slikar Peter Brauneis će tako tijekom ožujka boraviti u Rovinju, gradu koji već desetljećima nadahnjuje umjetnike iz čitave Europe i svijeta. Na kraju boravka umjetnik će donirati jednu sliku Gradu koji ga je ugostio.

U sklopu programa "AIR" gradovi stavljaju na raspolaganje jedan studio apartman s odgovarajućim radnim prostorom te fiksan iznos za putne troškove. Umjetniku se pruža mogućnost integracije u lokalan život te novi ambijent za stvaranje. Jedan rovinjski umjetnik biti će izabran putem natječaja u ožujku, a boravak u Salzburgu predviđen je tijekom svibnja.

Salzburg ima bogatu umjetničku i kulturnu povijest koja doseže svjetske razmjere. Dok je Rovinj prepoznatljiv u umjetničkim krugovima zahvaljujući najstarijoj kolektivnoj izložbi na otvorenom na području bivše Jugoslavije te najstarijoj umjetničkoj ljetnoj koloniji, Mozartov rodni grad može se pohvaliti najstarijom Svjetskom ljetnom umjetničkom akademijom u Europi koju je 1953. osnovao čuveni Oskar Kokoschka. U Salzburgu je tijekom stoljeća djelovalo niz velikih umjetnika, pisaca i glazbenika.

- Naš Grad oduvijek podupire umjetnike te brine o bogatoj umjetničkoj i slikarskoj baštini koju čuva s velikom ljubavlju, izjavio je gradonačelnik Marko Paliaga povodom potpisivanja Sporazuma s austrijskim gradom. - Smatram kako je umjetnička razmjena poput programa kojeg provodi Salzburg odlična prilika koja otvara vrata dijalogu kultura.

Time njegujemo i osnažujemo i naše temeljne vrijednosti poput suživota i prihvaćanja različitih kultura koje se najjasnije odražavaju upravo kroz kreativnost. Uvjeren sam kako će ovaj hvalevrijedan Program doprinijeti i kreativnom razvoju rovinjskih umjetnika tako što će im pružiti mogućnost razmjene ideja i praksi sa svojim stranim kolegama kao i priliku izlaganja i predstavljanja svog rada jednoj novoj publici, zaključio je gradonačelnik Paliaga.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater