ZAGREB

31. muzički biennale Zagreb počinje u petak predfestivalskim programom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Međunarodni festival suvremene glazbe 31. muzički biennale Zagreb, koji ove godine kreativnim programom od travnja do rujna slavi 60. rođendan, počinje u petak, 9. travnja, predfestivalskim programom pop-up koncerata, glazbeno-plesnih akcija, izložbi i instalacija.

"31. muzički biennale Zagreb, koji ove godine slavi 60. rođendan, uvodi nas za dva dana u svoj svijet suvremene glazbe, neki kreativniji i maštovitiji svijet kojem težimo, u odnosu na svakodnevicu koju živimo zadnjih godinu dana", ističu iz MBZ-a. "Ovogodišnjim MBZ-om nadoknadit ćemo prethodnu godinu, putovat ćemo, razdvajati zvuk i sliku, ali ih i povezivati, proživjeti koncerte i zanimljive instalacije, svjedočiti obljetnicama, praizvedbama i izvedbama domaćih i stranih skladatelja", poručuju.

Pandemija koronavirusa i potresi koji su pogodili Hrvatsku izmijenili su desetljetnu tradiciju MBZ-a, no organizatori su ustrajni u tome da publici ponude najaktualniju suvremenu glazbu kao i dosad. MBZ će se tako održati od travnja do rujna ove godine u četiri programska bloka - Furioso!, Shifting, Le sacre de l´été i Celebration!

Predfestivalski dio počinje 9. travnja i donosi nekoliko pop-up koncerata i glazbeno-plesnih akcija na otvorenom u izvedbi studenata Muzičke akademije. U sklopu ovog dijela pretprograma, 13. travnja otvara se i izložba "Kelemenov pozdrav svijetu" u Etnografskom muzeju, u suradnji sa Zavičajnim muzejom Slatina, kojom se odaje počast utemeljitelju MBZ-a Milku Kelemenu.

Predfestivalsko vrijeme obilježit će i interaktivne instalacije Bojana Gagića, Vitra Drinkovića, Ane Horvat i Ive Ćurić.

Zagrebački solisti za svečano otvorenje 18. travnja

Svečano otvorenje 31. muzičkog biennala Zagreb i početak prvog programskog bloka pod nazivom Furioso! obilježit će, 18. travnja, Zagrebački solisti, ansambl koji je uz festival od njegova osnutka 1961.

Izvedbom Koncertantnih improvizacija Zagrebački solisti odat će počast utemeljitelju MBZ-a, Milku Kelemenu, a uz djela Rubena Radice, Stanka Horvata i Frane Paraća; predstavit će i jednu praizvedbu – skladbu concerto scosso / Potreseni koncert saksofonista i skladatelja Gordana Tudora, skladbu posvećenu stradalima u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji. Koncert će se prenositi uživo na 3. programu Hrvatske televizije, kao i na platformi HRTi.

Iste večeri, u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog Black Page Orchestra izvest će nekoliko djela domaćih i stranih skladatelja, a praizvest će Scarlet Woman Looking to the Left Ivane Kuljerić Bilić te Sinking Toilet Water Level Alena i Nenada Sinkauza. Njihov koncert publika će moći pratiti putem live streama na YouTube kanalu MBZ-a. 

Na prvi dan festivala, 18. travnja, objavit će se i nova web-stranica kidz.mbz.hr koja će kroz brojne različite materijale, slušaonice i učionice ponuditi ne samo djeci već i njihovim roditeljima i učiteljima, novi pristup suvremenoj glazbi.

Program za djecu ove je godine, zbog epidemioloških uvjeta, u potpunosti preseljen u digitalne formate, a maskota MBZ programa za djecu je Svirko. Njegov zadatak je voditi djecu kroz interaktivne i edukativne sadržaje, kvizove, razgovore sa skladateljima i izvođačima, ali i kroz animirano-igrani serijal čija je autorica glazbena edukatorica i violinistica Lucija Stanojević.

U sklopu prvog programskog bloka MBZ-a obilježit će se i 20. rođendan Cantus Ansambla, koji je izniknuo upravo na MBZ-u. Ansamblom će ravnati Ivan Josip Skender, solisti će biti dugogodišnji članovi – udaraljkaš Marko Mihajlović i klarinetist Danijel Martinović, a program koji će izvesti predstavlja srž njihovoga djelovanja, skladbe istaknutih skladatelja međunarodne scene uparene s djelima hrvatskih autora različitih generacija.

Ovaj put to će biti skladbe iz pera argentinskog skladatelja Martina Matalona, talijanskog autora Fausta Romittelija te njihovih hrvatskih kolega Dubravka Detonija, Antuna Tomislava Šabana i Helene Skljarov, koja je za ovu priliku skladala novo djelo za ansambl, dirigenta i šah.

I ovaj koncert prenosit će se uživo na YouTube kanalu MBZ-a, baš kao i dva online koncerta koji slijede dan kasnije: u biennalskom duhu razigrani nastup pijanista Ivana Batoša te live stream koncerta iz Bratislave na kojem će slovački Quasars ansambl izvesti nekoliko novih, ali i nekoliko već poznatih djela domaćih i stranih skladatelja. Koncertu što će ga u Crkvi Bezgrješnog Srca Marijina 19. travnja održati orguljaši Pavao Mašić i Katarina Javora moći će se nazočiti i fizički, u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama. 

Prvi programski blok MBZ-a završava koncertom 22. travnja u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. U okviru proslave 100. obljetnice Muzičke akademije nastupit će ASMANGU – studentski ansambl za suvremenu glazbu Muzičke akademije.

Za atraktivan program zaslužna nova umjetnička ravnateljica

Muzički biennale Zagreb, ključni festival suvremene glazbe u Hrvatskoj i jedan od najvažnijih međunarodnih festivala suvremene glazbe ove se godine održava pod vodstvom umjetničke ravnateljice Margarete Ferek-Petrić, mlade i uspješne hrvatske skladateljice s bečkom adresom u čijoj umjetničkoj viziji 31. MBZ donosi mnoštvo skladateljskih stilova i karaktera, kontrast generacija, starog i novog, tradicionalnog i suvremenog.

Margareta Ferek-Petrić obrazovala se na Sveučilištu za glazbu i primijenjene umjetnosti u Beču kod Ivana Eröda, Chaye Czernowin i Klaus-Petera Sattlera. Napisala je velik broj solo i komornih skladbi, vokalnih i orkestralnih djela, glazbu za kazalište i za jazz orkestre. Dobitnica je stipendija raznih ustanova i zaklada te brojnih nagrada među kojima je i nagrada grada Beča za glazbu te godišnja nagrada HDS-a Boris Papandopulo. Njezine skladbe naručuju brojni ugledni međunarodni ansambli, a skladateljica je česta gošća važnih međunarodnih festivala.

Na MBZ-u je dosad sudjelovala isključivo kao skladateljica. U suradnji s vokalnim ansamblom Antiphonus nastala je njena skladba "Silentium", praizvedena 2015. u Muzeju Mimari, dok je na festivalskom izdanju 2019. predstavila skladbu za trio Marsupilami "What happens to the hole when the cheese is gone".

"Pred njom je bio naporan posao i program MBZ-a kreirala je u do sada ne doživljenim uvjetima. Međutim, njeni znanje i kreativnost bili su ključni da Muzički biennale Zagreb svoje jubilarno izdanje održi upravo onako kako zaslužuje - u proslavi!", poručuju iz MBZ-a.

Kompletan program 31. MBZ-a dostupan je na festivalskim mrežnim stranicama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum