festival u novigradu

"Ljeto Indije u Istri": Bogat program od umjetnosti i glazbe do joge koji će doprinijeti zbližavanju Hrvata i Indijaca

| Autor: Mladen Radić
(Snimio Vedran Karuza)

(Snimio Vedran Karuza)


Muzej Lapidarium Novigrad organizira »Ljeto Indije u Istri« koji će do 2. rujna uključivati programe od umjetnosti do glazbe, od razgovora do književnosti, od joge do klasičnog plesa i od filma do kazališta.

»Jasno je da će ovo ljeto u Istri biti indijsko i time doprinijeti zbližavanju Hrvata i Indijaca, čime će se ojačati naše bilateralno partnerstvo. Sudjelujte u ovom vrijednom pothvatu koji će osnažiti odnose između Hrvatske i Indije«, poručio je NJ.E. Raj Kumar Srivastava, veleposlanik Indije u Republici Hrvatskoj.

Otvorenje se održalo u subotu; u Parku Novigradske biskupije, u suradnji s Udrugom Amrit Sagar obilježen je Međunarodni dan joge, a potom je u Muzeju Lapidarium održano otvorenje izložbe »From PAIN to PAINT«. Izložba je to slikarskih radova polaznika Bindu Art School iz Bharatapurama, kolonije gubavaca iz južne Indije. Izložba traje do 30. lipnja.

Od 17. do 28. lipnja, u Gradskoj knjižnici Novigrad održat će se Tjedan indijske knjige, a 1. srpnja u 21 sat u CMIK-u kazališna predstava »Ram Ki Shaktipooja« (Worship by Rama of the Goddess of Power) u izvedbi Theatre Group - Roopvani pod vodstvom Vyomesha Shukle.

U petak 5. srpnja, u 21 sat u Muzeju Lapidarium održat će se otvorenje izložbe uz prisustvo umjetnice Sjene, a naziv je »Jedno ali odvojeno«.

Od 1. do 14. srpnja u Lapidariumu održat će se rezidencija tijekom koje indijski multimedijski umjetnik i povjesničar Samit Das istražuje kulturne spomenike i arhivu muzeja. Tijekom boravka u Novigradu održati će se Dasovo predavanje i radionica na temu »Tagoreov koncept prostora«.

U utorak 16. srpnja, u parku Muzeja Lapidarium, od 17 do 22 sata održat će se radionica izrade ručno rađenog papira pod vodstvom Ane Cvitić. Od 24. do 30. srpnja, u 21 sat u CMIK-u održat će se i tjedan indijskog filma.

Zadnji događaj je 10. kolovoza u 21 sat kada se u muzeju otvara grupna izložba »Suvremena indijska umjetnost« na kojoj se radovima predstavljaju Sakshi Gupta, Sudarshan Shetty, Mithu Sen, Samit Das, Avinash Veeraghavan, Tushar Joal i Zakir Hussain.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter