in honorem tihomir percan

Održan znanstveno-stručni skup posvećen preminulom istarskom arheologu

| Autor: Vanesa Begić
Sa predavanja (Osobna arhiva)

Sa predavanja (Osobna arhiva)


U Mjesnom domu u Raklju održan je znanstveno-stručni skup naslovljen "Iz arheološkog dnevnika - In honorem Tihomir Percan" posvećen prerano preminulom istarskom arheologu podrijetlom iz Raklja u povodu četvrte obljetnice njegove smrti.

Arheološki skup su organizirale kolege i prijatelji iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, Arheološkog muzeja Istre i Konzervatorskog odjela u Puli – Ministarstva kulture i medija RH, u suradnji s Općinom Marčana. Tehničku i logističku potporu osigurao je DVD Marčana.

Skup je okupio pozivne predavače, Percanove najbliže suradnike i kolege koji su prezentirali nalazišta i rezultate s njegovih istraživanja. Tihomir Percan je radeći kao konzervator – arheolog u Odjelu za kopnenu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda sa sjedištem u Juršićima, više od desetljeća marljivo istraživao arheološke lokalitete diljem Hrvatske, osobito na području Istre.

Pri tome je ostvario uspješnu suradnju s brojnim istraživačima na polju arheologije i srodnih znanosti. Dio rezultata njegovog rada je objavljen u stručnim i znanstvenim publikacijama, dok su preostala istraživanja ostala u formi izvješća i terenske dokumentacije.

Izlaganja su bila podijeljena na tri sekcije. U jutarnjoj sekciji posvećenoj prapovijesti kojom je predsjedavao Josip Višnjić, predavanja su održali Maja Čuka, Darko Komšo u koautorstvu s Nenadom Kuzmanovićem, Martina Blečić Kavur, Ivica Pleština te Dalibor Branković u koautorstvu s Markom Bandom, Filipom Vukojom i Liom Vidas. U "antičkoj sekciji" kojom je moderirao Darko Komšo, izlagali su Davor Bulić, Ida Koncani Uhač, Marko Uhač, Josip Višnjić i Luka Bekić te Milena Joksimović.

Popodnevnom sekcijom usredotočenom na srednjevjekovnu tematiku moderirala je Ida Koncani Uhač, a predavanja su održali Siniša Pamić, Josip Višnjić i Željka Bedić, Katarina Zenzerović, Mateja Baričević, Nataša Nefat te na kraju Andreja Janeš s Matejom Baričević i Ivicom Pleština.

Nakon skupa je na programu je bilo stručno razgledavanje lokaliteta Sv. Teodor nakon čega je razgledavanje i druženje nastavljeno na Starom Raklju, lokalitetima kojima je Percan posvetio osobitu pažnju u svom istraživačkom radu.

Rezultati izloženi na skupu bit će objavljeni u budućem zborniku radova čime će ostati i trajno zabilježeni. U subotu je u Raklju održan humanitarni malonogometni turnir in memoriam Percanu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter