INK U GOSTIMA

Duodrama "Majka i dijete" tijekom lipnja na festivalima u Mariboru i Umagu

| Autor: Glas Istre
(Foto: Promo)

(Foto: Promo)


Tijekom lipnja duodrama "Majka i dijete"Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula, nastala prema tekstu nobelovca Jona Fossea, gostuje na 59. Festivalu Borštnikovo srečanje u Mariboru i na 25. Zlatnom lavu – Međunarodnom festivalu komornog teatra u Umagu.

Festival Borštnikovo srečanje najvažniji je slovenski kazališni festival koji se od 1966. svake godine održava u Mariboru. Ime je dobio po slovenskom glumcu i redatelju Ignaciju Borštniku (1858-1919), utemeljitelju suvremenog slovenskog teatra. Festival okuplja najznačajnija kazališna ostvarenja iz Slovenije i inozemstva, te predstavlja vrhunac kazališne sezone u zemlji. Najvažniji dio festivala je dodjela Borštnikovih nagrada, koje se dodjeljuju za najbolju predstavu, najbolju režiju, najbolje glumačke izvedbe i druga postignuća u kazališnoj umjetnosti.

(Foto: Promo)(Foto: Promo)

Predstavu “Majka i dijete” slovenska će publika pogledati u četvrtak, 13. lipnja u 18.30 sati u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru na programu 59. festivalskog izdanja.

Međunarodni festival komornog teatra Zlatni lav osnovan je 1999. godine u Umagu na inicijativu višestruko nagrađivanog kazališnog redatelja Damira Zlatara Freya. Svake godine festival okuplja renomirane kazališne trupe i umjetnike iz cijele Europe, a stručni žiri dodjeljuje nagradu Zlatni lav. “Majka i dijete” na 25. Zlatnom lavu gostuje u subotu, 29. lipnja u 21 sat.

"Majka i dijete" jedan je od ranijih dramskih tekstova norveškog autora Jona Fossea, čiji jednostavan naslov nevjerojatnom preciznošću definira snažnu duodramu o pokušaju komunikacije u jednom od najkompleksnijih odnosa koji dvoje ljudi može imati – onom majke i njezina potomka.

U Fosseovoj drami majka i sin susreću se nakon mnogo godina odsustva iz međusobnih života, ali s jasnom naznakom da ni ono malo vremena koje su proveli zajedno nije zadovoljilo potrebe ni jedne ni druge strane. Ta odsutnost generira ključno pitanje o samoj esenciji odnosa majke i djeteta te emotivnim i psihološkim posljedicama koje taj odnos može proizvesti.

U predstavi igraju Jadranka Đokić i Ugo Korani, režiju i vizualnu sliku potpisuje Matija Ferlin, prevoditelj teksta je Dubravko Torjanac, dramaturginja je Vedrana Klepica, glazbu i dizajn zvuka potpisuje Luka Prinčič, a dizajn svjetla Elvis Butković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter