objavili 91 svezak

HAZU predstavio nakladničku djelatnost u 2023.

| Autor: Hina
Ilustracija (Snimio Mislav Klanac)

Ilustracija (Snimio Mislav Klanac)


Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), jedan od najvećih izdavača znanstvene literature u Hrvatskoj, objavila je u prošloj godini ukupno 91 svezak raznih publikacija, istaknuto je u utorak na predstavljanju Akademijine nakladničke djelatnosti u 2023. godini.

Kako je rekao glavni tajnik HAZU akademik Dario Vrenetar, Akademija je u prošloj godini objavila ukupno 91 svezak raznih publikacija: 15 knjiga, 29 zbornika radova, 23 sveska časopisa, četiri kataloga izložbi, tri knjige sažetaka, šest spomenica preminulim akademicima i jednu partituru. Od navedenih izdanja 66 svezaka Akademija je objavila kao izvršni izdavač, a 25 kao suizdavač.

Vretenar je na konferenciji za novinare održanoj u Knjižnici HAZU iznio da je u godinama prije pandemije HAZU godišnje izdavao oko sto publikacija, da bi zatim taj broj pao pa ih je u 2021. godini objavljeno 84, a u 2022. 83, dok se u 2023. broj objavljenih publikacija ponovno približio brojci sto.

"Osim što je najviša znanstvena i umjetnička institucija u Hrvatskoj, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti ujedno je i jedan od najvećih izdavača znanstvene literature u Hrvatskoj", rekao je Vretenar i podsjetio da je Akademija 1867., godinu dana nakon početka svog djelovanja pokrenula prvi hrvatski znanstveni časopis Rad koji izlazi i danas. Do danas je Akademija objavila ukupno 6901 svezak raznih publikacija, odnosno približila se brojci od 7000.

Vrenetar je podsjetio i na nedavno objavljeno prvo kolo edicije Djela Miroslava Krleže u kojemu je sedam knjiga – pet knjiga romana "Zastave", knjiga eseja "Deset krvavih godina" te "Balade Petrice Kerempuha". Riječ je o zajedničkom projektu HAZU i Školske knjige kojim će se do kraja 2026. objaviti Krležina djela u 28 svezaka i četiri kola. Koordinator projekta u ime HAZU je akademik Krešimir Nemec.

Među značajnijim Akademijinim izdanjima iz 2023. Vretenar je spomenuo 11 svezaka nakladničkog niza Modernizacija prava u kojemu je dosad objavljeno 76 zbornika radova s okruglih stolova u organizaciji Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava HAZU posvećenih brojnim temama s područja prava. Spomenuo je i etnološke monografije posvećene selu Štefanje i Varešu, zbornik radova u čast 70. rođendana akademika Mislava Ježića, knjigu "Hrvatski film u 21. stoljeću" Zlatka Vidačkovića i Ive Rosanda Žigo te knjigu "Šumarski radovi" Josipa Kozarca, koju su priredili akademik Igor Anić i dr. sc. Anica Bilić, a kojom se podsjeća na to da je Kozarac bio ne samo književnik, nego i diplomirani inženjer šumarstva.

Sve Akademijine publikacije objavljene u 2023. prikazane su na izložbi u Knjižnici HAZU.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter