13. godinu zaredom

Otvorene prijave programa za Noć knjige 23. travnja

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Noć knjige, manifestacija koja promiče knjigu i čitanje te njihovu vrijednost za pojedinca i društvo, održat će se 23. travnja, prijave programa su otvorene, a prijaviti se mogu svi zainteresirani, priopćila je u petak Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) u Zagrebu. 

Noć knjige bit će u znaku nekoliko važnih obljetnica – 500. obljetnice smrti Marka Marulića, 150. obljetnice rođenja Ivane Brlić-Mažuranić, 100. obljetnice smrti Franza Kafke kao i 70. obljetnice prvog objavljivanja kultnog romana Gospodar prstenova J. R. R. Tolkiena. 

Organizatori najavljuju da će Noć knjige obilovati besplatnim događanjima za sve uzraste, očekuje se više od 1000 programa, a nastavlja se i akcija Knjiga svima i svuda u gotovo svim knjižarama, online shopovima nakladnika i online knjižarama s prigodnim akcijskim popustima od 23. do 28. travnja. 

U sklopu Noći knjige bit će predstavljeni najnoviji rezultati o čitanosti i kupovini knjiga u Hrvatskoj. 

NSK podsjeća da je prošlogodišnje istraživanje pokazalo nastavak trenda pada čitanosti u odnosu na protekle godine. Svega 40 posto Hrvata u godini dana pročitalo je jednu knjigu, napominje i dodaje kako su najviše čitale žene, visokoobrazovane osobe te osobe s primanjima višim od 1700 eura. 

Ovogodišnja manifestacija, kako navodi NSK, bavit će se pitanjima na koji se način nosimo s vremenima opterećenim kataklizmičkim scenarijima i kako nam u tome knjige mogu pomoći, u kakvoj literaturi pronalazimo utjehu i motivaciju za promjene, kakve odgovore na suvremene prijetnje nude književnost i znanost, što savjetuju psiholozi, kako se braniti od pseudočinjenica i lažnih vijesti te kako, zahvaljujući knjigama, mijenjati sebe.

Noć knjige održava se trinaestu godinu zaredom u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja) u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, NSK u Zagrebu, Knjižnica grada Zagreba, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portala za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatske udruge školskih knjižničara, a uz potporu Ministarstva kulture i medija. 

Svima koji se svojim programom žele uključiti u Noć knjige informacije o sudjelovanju dostupne su na mrežnoj stranici manifestacije

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter