danas

Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva obilježen u Grižanama

| Autor: Hina
Ilustracija (Snimio: Sanjin Strukic/Pixsell)

Ilustracija (Snimio: Sanjin Strukic/Pixsell)


Vinodolska općina obilježava Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva, 22. veljače, prigodnim i raznovrsnim programom u Grižanama koji se u četvrtak odvija u prostorima Kuće Klović, a u subotu će se se održati interpretacijska šetnja tim gradićem.

Srećko Juričić, kojega u Grižanama nazivaju 'vinodolskim enciklopedistom', u četvrtak je predstavio svoju zbirku-katalog pod nazivom "Glagoljica u Vinodolu". U njegovoj zbirci popisane su i predstavljene mnogobrojne lokacije u Vinodolu na kojima su pronađeni artefakti s glagoljskim natpisima.

Od Novog Vinodolskog, preko Bribira i Grižana do Drivenika, pronađeno je ukupno 29 glagoljskih natpisa, od čega su najbolje sačuvani oni uklesani u kamenu. Na nekima od njih, na njihovu tumačenju i pojašnjenju radio je svojedobno i povjesničar umjetnosti i kulture, akademik Branko Fučić (Malinska-Dubašnica, 1920.-Rijeka, 1999.).

Usporedno s tom prezentacijom, slikar Marijan Mavrić održao je i radionicu o toj temi ilustrirajući i iluminirajući glagoljskim slovima manje formate.

U subotu, 24. veljače, bit će upriličena interpretacijska šetnja tijekom koje će biti posjećeni i na odgovarajući edukativni način popraćeni svi lokaliteti u Grižanama, rodnom mjestu poznatoga renesansnog sitnoslikara Jurja Julija Klovića (Grižane-Belgrad, 1498.- Rim, 1578.), na kojima su pronađeni glagoljski zapisi i kameni natpisi.

Poznato je i da je glasoviti Vinodolski zakon, donesen 1288. godine u Novom Vinodolskom, napisan kurzivnom glagoljicom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum