KULTURA JUNIOR

Učenici su ustanovili da je lektira posve "cool"

| Autor: Vanesa Begić
Srednjoškolci pohrlili za stripovima (Snimio Ian Tataj)

Srednjoškolci pohrlili za stripovima (Snimio Ian Tataj)


Ove godine, uz posebnu posvetu i tematiku Sajma vezanu za strip-umjetnost, iznimno su bogati programi bili za djecu i mlade na Sajmu. Radnim danima u jutarnjim satima organizirale su se sasvim posebne lektire za učenike osnovnih i srednjih škola, a u kasnijim poslijepodnevnim satima, djeca obilazila sajam zajedno sa svojim roditeljima te mogla prisustvovati raznim radionicama, kao i pričama za laku noć.

Učila se matematikaUčila se matematika (Osobna arhiva)

Već od samog otvorenja Sajma moglo se vidjeti interes mladih za stripove i grafičke novele koje su činile tematiku ovogodišnjeg izdanja; profesori iz pulskih škola su na dan otvorenja doveli pred Dom hrvatskih branitelja svoje učenike na svečani događaj, a učenici odmah po otvorenju pohrlili prema sobi posvećenoj grafikama; što onim Mila Manare, što drugima. Uživali su tako u svojevrsnom uvodu u kulturu. Ali bilo je i organiziranih programa posvećenih mlađim uzrastima, i to sve s ciljem da im se približi čitanje, na pojmljiv i zabavan način.

Susreli smo, između ostalih, prvašiće iz Osnovne škole Tone Peruška koji su tu imali sat matematike u »režiji« izdavačke kuće Alfa. Voditeljica, učiteljica Đurđa Trupinić pokazala je da geometrija može biti vesela i zabavna koristeći slagalicu tangram i geoploču, a u radu s geopločom igra se brojevima, otkriva matematika…

Na programima koji su obrađivali lektire - »Pop lektiri« i »Hop lektiri« bilo je, u svakoj turi pa i do 200 sudionika, koji su slušali lektiru na posve drukčiji način.

»Hop lektira« bio je program namijenjen učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola. Prilagođen je mladima koji odrastaju u vremenu kojim dominiraju vizualna kultura i interaktivni sadržaji, a osmišljen je sa željom da se ova dobna skupina privuče čitanju, ali i zadrži uz svijet knjige.

(Snimio Ian Tataj)(Snimio Ian Tataj)

»Pop lektira« bila je dizajnirana kao program za srednjoškolske uzraste. Posebnu notu programu od samih početaka davao je voditelj Emir Imamović Pirke, a istarski srednjoškolci imali su priliku upoznati pisce, pjesnike, blogere, novinare i glazbenike. Ivica Ivanišević i Boris Dežulović su u najboljem duhu prikazali kako lektira može biti ne samo dosadna, već posebna, zanimljiva i zabavna, i posebno zadovoljili mladež.

Gosti programa bili su Korina Hunjak i Irena Jukić Pranjić, Boris Dežulović, Marko Dješka i Saša Paprić, Ena Jurov, Dubravko Mataković, Helena Janečić, i Marija Pisačić. Praćeni, ili bolje reči, moderirani od strane već dobro uhodanih voditelja Sajma, ovi autori i komentatori lektira i sličnih naslova, čini se da su uspješno pretvorili dosadu u razonodu, te doveli do generalnog zaključka; kroz komentare učenika ustanovilo se da je lektira »posve cool«.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter