SUDJELUJU I PULA, ROVINJ I UMAG

Europska noć kazališta ove subote na 50 lokacija

| Autor: Hina, Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Noć kazališta, dio Europske noći kazališta, kojom se nastoji promicati popularnost i suradnja između kazališta, održat će se 15. put u subotu, 25. studenoga na 50 lokacija u Hrvatskoj, najavljeno je u danas na konferenciji za novinare u KunstTeatru.

"Narodno sveučilište Dubrava zadnjih 15 godina trudi se okupiti hrvatska kazališta i biti koordinator Europske noći kazališta. U Noć je uključeno 50 mjesta, imamo i manifestacije na otocima Šolti i Hvaru", rekla je na konferenciji za novinare ravnateljica organizatora manifestacije Narodnog sveučilišta Dubrava Sandra Banić Naumovski.

Noć kazališta u tri istarska grada

Članovi pulskog INK će na Sceni 5. kat u 18 sati izvesti predstavu "Pravi izbor?" na koju je ulaz besplatan. Nakon toga, u 20 sati na Maloj sceni na redu je predstava "Bog masakra" Yasmine Reza za koju vrijedi redovna cijena ulaznica sa popustom.

U kazalištu "Antonio Gandusio" u Rovinju će se u 20 sati izvesti plesna predstava "Salto animato" Tene Bošnjaković, Nastje Štefanić i Filipe Bavčević, a u MMC-u se organizira Rovinj FM plesnjak u 21.30 sati. Ulaz je besplatan uz obavezno preuzimanje ulaznica na blagajni kazališta.

Umažani će moći besplatno pogledati predstavu Sunčane Škrinjarić "Gospođica Neću" u 11 sati u Kazališnoj dvorani "Antonio Coslovich". Na istoj lokaciji se u 19 sati izvodi predstava "Julijin balkon" Hit teatra, a ulaznica košta 8 eura.

Bogat program po cijeloj zemlji

Dio bogatog programa Noći kazališta bit će i predstava KunstTeatra "Dobar, loš, mrtav". "To je predstava kojom smo otvorili svoje kazalište i pokazalo se da je uspješna. Time afirmiramo svoju estetiku. Nadam se da će biti prepoznato da su nezavisno i institucionalno kazalište jednako bitni za razvoj kazališne kulture", kazao je redatelj Ivan Planinić.

HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci održat će otvorene probe u kojima će moći sudjelovati posjetitelji, "u želji da sruše ideju elitne institucije", rekla je voditeljica razvoja publike u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci Katarina Mažuran Jurešić.

"Kroz neformalni večernji program publika će moći obići zgradu i sudjelovati u raznim probama – imat ćemo uvod u klasični balet 'Probudi balerinu ili baletana u sebi', zatim će moći zapjevati sa zborom koji će vježbati za božićni koncert, sudjelovati u probi predstave 'Božićna priča', učiti istarski ples. Imat ćemo kazališne duhove, likove iz riječke povijesti: Ivana pl. Zajca, njegove žene i Gustava Klimta", najavila je.

Zagrebačko kazalište mladih će, uz snižene cijene, na Noć kazališta održati predstavu "12. noć", predstavu koja je premijerno izvedena u rujnu u Dubrovniku, rekla je voditeljica odnosa s javnošću ZKM-a Danica Juričić Spasović. "Režirao ju je poljski redatelj Grzegorz Jarzyna koji reinterpretira klasike u suvremenosti. Predstava je nastala prema Shakespeareu, tematizira seksualnost i ljubav te propituje hrabrost", objasnila je.

Autorska monodrama Luke Kuzmanovića, satirična komedija o ljudskoj slabosti, zloći i pročišćenju "Zlo-čist-oća", koju je režirao Ivan Mokrović, održat će se na Noć kazališta u Bjelovaru. Redatelj je za nju kazao da je smiješna, te povremeno "politički nekorektna".

"Mislim da je politička korektnost licemjerstvo u umjetničkom aspektu“, kazao je Mokrović.

Cilj je Noći kazališta ojačati vidljivost kazališne djelatnosti, kako profesionalne, tako i amaterske, te raditi razvijati kazališnu publiku svih dobnih skupina, u nizu europskih zemalja.

Manifestacija se održava od 2008. i njeguje otvorenost svim izvedbenim oblicima te daje priliku za kreativne susrete i razmjenu kazališnim stvarateljima i publici, poticanje na stvaralaštvo i njegovu promociju kazališnim umjetnicima i stručnjacima, poticanje na intersektorsku suradnju kako kazališnih djelatnika, tako i lokalnih poduzetnika, ugostitelja ili civilnog sektora koji je svoje interese našao ili nalazi pod okriljem Noći kazališta.

Noć kazališta organizira se uz potporu Ministarstva kulture i medija i Gradskoga uredu za kulturu i civilno društvo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater