PAZINSKI MEMORIJAL

Jubilarni 50. znanstveni skup: Grad Pazin u prošlosti i sadašnjosti

| Autor: Anđelo Dagostin
Zgrada Carsko-kraljevske velike državne gimnazije u Pazinu (Foto: Arhiv Hrvatske gimnazije u Pazinu)

Zgrada Carsko-kraljevske velike državne gimnazije u Pazinu (Foto: Arhiv Hrvatske gimnazije u Pazinu)


Ovogodišnji Pazinski memorijal održat će se u petak s početkom u 9 sati u Spomen domu, a budući da je riječ o jubilarnom 50. skupu bit će nešto veći i opširniji nego dosadašnji, na razini početnih memorijala koji su znanstveno otkrivali nove spoznaje o istarskoj povijesti. Organizatori su pazinska Katedra čakavskog sabora za povijest Istre i Državni arhiv u Pazinu. Tema znanstvenog skupa je »Grad Pazin u prošlosti i sadašnjosti«, a povod je 1040. obljetnica prvog spomena Pazina u pisanim vrelima i 80. obljetnice Pazinskih odluka o sjedinjenu Istre s domovinom Hrvatskom. Skup će otvoriti Galiano Labinjan, predsjednik Katedre Čakavskog sabora za povijest Istre.

Od prapovijesti do danas

Prvi dio skupa moderirat će Mirela Mrak Kliman i Josip Šiklić te dati uvodni prolog, a potom slijede stručna izlaganja. Marija Ivetić govorit će na temu »Pedeset Pazinskih memorijala i predstavljanje zbornika Pazinski memorijal 34-35«. Tema Klare Buršić-Matijašić naslovljena je »Pazin i Pazinština prije povijesti«, a Roberta Matijašića »Pazin i Pazinština u antici. Prolegomena reviziji arheoloških i povijesnih podataka«. Josip Banić govorit će na temu »Castrum Pisinum - između porečkih biskupa i akvilejskih patrijarha (X.–XIII. stoljeće)«, predavanje Maje Ćutić Gorup naslovljeno je »Pazinska knežija u izvješćima biskupa Svetoj Stolici«, Elvisa Orbanića »Pazinski kler u XVIII. stoljeću: imena i službe«, a Marka Jelenića »Agrarna i klimatska kretanja u Pazinu prema dokumentima franciskanskog katastra u drugom i trećem desetljeću XIX. stoljeća«.

U drugom dijelu skupa moderatorice su Marija Ivetić i Maja Milovan. Jakov Jelinčić govorit će na temu »Bolesti i uzroci smrti od 1812. do 1847. godine u župi Pazin«, Iva Kolić imat će prezentaciju »Primaljska služba u Pazinu koncem XIX. stoljeća«, a Gordana Kliman Grabar »Prvi svjetski rat: Studija slučajeva uzroka smrti, bolesti i vrsta ozljeda austrougarskih vojnika iz Pazina«. Davor Mandić predstavit će temu »Istra u rujnu i listopadu 1943. O objavljenim i zaboravljenim istinama, o selektivnom pamćenju«, a Vedran Dukovski govorit će o Rommelovoj ofenzivi 1943.

Slijedi izlaganje Josipa Šiklića »Neka obilježja stanovništva Grada Pazina od XVI. st. do 2021. godine«, te Alide Perkov »Pazinsko gospodarstvo kroz vrijeme«.

Iznimno zanimljive teme

U 13 sati ulogu moderatora preuzimaju Emina Svilar i Maja Zidarić Pilat, a Stipan Trogrlić govoriti će ne temu »Visoka teološka škola u Pazinu (1955.–1965.) – prva visokoškolska ustanova u Pazinu«, a Željko Bistrović održati predavanje »Novi pogledi na kasnogotičkog istarskog slikara Ivana iz Kastva«. Slijede Emina Svilar s izlaganjem »Franjevački samostan u Pazinu kroz stoljeća«, Vlasta Zajec s temom »Štukomramorni oltari u župnoj crkvi sv. Nikole u Pazinu« te Slaven Bertoša s »Crtice iz prošlosti sela Bertoši«.

Završni dio izlaganja počinje u 16 sati: Josip Orbanić govorit će na temu »Željeznička postaja Pazin - graditeljska, tehnička i kulturna baština«, Teodora Fonović Cvijanović »O jeziku pazinskih izdanja novina Pučki prijatelj« te Noel Šuran »Iz druge perspektive: O tradicijskoj glazbi Lindarštine od pedesetih godina 20. stoljeća na ovamo«.

Ukratko - dugo nije bilo ovoliko zanimljivih tema i radova što je svakako pozivnica za svakog posjetitelja kojeg zanima povijesna tematika. Ulaz je kao i uvijek slobodan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini