MUZEJ LAPIDARIUM

Osuvremenjivanje stalnog postava – izrada multimedijskog audio vodiča

| Autor: Vanesa Begić
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Iz novigradskog Muzeja Lapidarium javljaju o novostima u ovoj muzejskoj ustanovi. Projektom "Osuvremenjivanje stalnog postava – izrada multimedijskog audio vodiča" stalni postav nadograđen je novim, digitalnim tehnologijama kao što je audio-vodič i proširena stvarnost (AR). Osuvremenjivanje je neophodno kako bi se na zanimljiv i inovativan način mogla prezentirati kulturna baština, ali i osigurati mogućnost Muzeju da ide ukorak s vremenom.

Virtualna rekonstrukcija

Posjetitelji Muzeja Lapidarium imat će priliku isprobati besplatnu web-aplikaciju koja sadrži audio-vodič na četiri jezika (hrvatski, talijanski, engleski i njemački) te pogledati proširenu stvarnost (AR) virtualne rekonstrukcije ciborija biskupa Mauricija. Audio-vodič vodit će posjetitelje po stalnom postavu kroz niz postaja. Na svakoj postaji, dobit će osnovne informacije o Muzeju i o zbirci Lapidarij, o različitim muzejskim predmetima iz stalnog postava te o kratkoj povijesti Novigrada. Unutar vodiča nalazi se i video koji sadrži rekonstrukciju ciborija biskupa Mauricija, kao i pojedinosti najznačajnijeg izloška Muzeja. Za najmlađe posjetitelje osmišljen je i kratki audio-vodič za djecu. Web-aplikacija audio-vodiča moći će se u budućnosti nadograđivati novim sadržajem i drugim jezicima.

- Posebnu zanimljivost i novinu čini proširena stvarnost (AR) u obliku rekonstrukcije ciborija biskupa Mauricija s kraja 8. stoljeća. U prostoru muzeja nalazi se QR kod kojeg će svaki posjetitelj moći skenirati pomoću tableta i na taj način doživjeti virtualnu rekonstrukciju ciborija. Novi, digitalni sadržaji pospješit će zanimljivost i prepoznatljivost Muzeja kao mjesta učenja, izlaganja i očuvanja kulturne baštine, a proširena stvarnost pružit će novi doživljaj koji će biti zanimljiv svim posjetiteljima, a naročito onima mlađeg uzrasta.

Interdisciplinarna događanja

Muzej Lapidarium kao "prvi istarski namjenski i suvereno estetski oblikovan muzej najbolji je primjer kako suvremenu arhitekturu uspješno smjestiti u kontekst zaštićene povijesne jezgre grada. U Lapidariumu se nalazi stalni postav arheoloških spomenika – uglavnom predromanički kameni ostaci iz nekadašnje novigradske katedrale. Fragmenti inventara su zadivljujući, a među njima možemo naći vješto isklesane isprepletene uzorke, poznate kršćanske simbole te čitav niz životinja i mitskih zvijeri. Osobitu pozornost plijeni Mauricijev ciborij, jedan od rijetko u cijelosti sačuvanih ranosrednjovjekovnih ciborija u Europi.

Uz stalni se postav tijekom čitave godine organiziraju multimedijalna i interdisciplinarna kulturna događanja, kako iz različitih povijesnih razdoblja i iz neposredne prošlosti, tako i onih koje prate našu svakodnevnicu. Tijekom ljeta uobičajene su velike izložbe vodećih hrvatskih ili međunarodnih umjetnika te uhodani Međunarodni festival vizualnih umjetnosti ARTerIja."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum