"tvornica hrvata"

Nebojša Lujanović osvojio nagradu V.B.Z.-a na otvorenju 16. Vriska

| Autor: Hina
Nebojša Lujanović (Snimio Marinko Krmpotić)

Nebojša Lujanović (Snimio Marinko Krmpotić)


Nebojša Lujanović osvojio je nagradu nakladnika V.B.Z. za najbolji neobjavljeni roman "Tvornica Hrvata", objavljeno je prilikom svečanoga otvorenja Festivala autora i sajma knjiga - Vrisak u nedjelju u Rijeci. 

Svečanost je održana u dvorištu Art kvarta "Benčić", a književnik i sveučilišni profesor Nebojša Lujanović osvojio je nagradu u vrijednosti od 15 tisuća eura.

"Autor nagrađenog rukopisa uspio je uvjerljivim pripovjedačkim glasom i osjećajem za nijansiranje sitnih detalja na rubovima tragedije i komedije napisati roman o ljudima koji se teško mogu složiti oko toga koje je boje bio ormar u njihovom nekadašnjem domu, jer novi događaji potiskuju sjećanja, ali nikada neće do kraja klonuti duhom...", kaže se, uz ostalo, u obrazloženju žirija, koji je pročitala predsjednica žirija Jagna Pogačnik.

Roman, kako se dodaje, ipak završava smijehom, možda i zato što je jasno da njegovi protagonisti nikada - iako se to od njih traži i sami se oko toga trude -   neće postati netko drugi, nego uvijek ostati svoji. "I dobro da je tako, za život i za priču"..

"Nagrađeni roman uvjerljiva je, dječjim glasom ispričana priča o iskustvu (polu)izbjeglištva koja proizlazi iz iskustva rata i razvija se u smjeru kritične, ali nimalo zločeste studije mentaliteta i romana o odrastanju koje nije lako ni kad se svakodnevno ne moraš pitati, doslovno, a ne filozofski, tko smo mi i kuda idemo?", navela je Pogačnik. 

Lujanović je kazao da roman nije mogao napisati bez da ga je prije proživio.

"Moj roman je već bio napisan, ali je tražio pravi glas... Radi se o apsurdnom dijelu povijesti kada se trebalo na papiru dokazati jeste li Hrvat ili niste. …Književnost traži način za oblikovanje života kako bi on bio zanimljiviji", kazao je Lujanovć, te dodao kako je bio vođen idejom da treba "stvoriti nešto". 

"Ne postoji veći opijum, veći užitak nego svojim rukama nešto stvoriti. Taj dopamin me drži", rekao je.

Nebojša Lujanović rođen je 1981. u Novom Travniku. Diplomirao je politologiju na Fakultetu političkih znanosti te sociologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirao 2012. iz područja teorije književnosti. 

Objavio je romane "Stakleno oko", "Godina svinje", "Orgulje iz Waldsassena", "Oblak boje kože", "Južina" i "Maratonac", zbirku priča "S pogrebnom povorkom nizbrdo", priručnik za kreativno pisanje "Autopsija teksta" te znanstvene knjige "Prostor za otpadnike – od ideologije i identiteta do književnog polja" i "U rovovima interpretacija – strategija i tragedija nelegitimnog čitanja". 

Bogat program Vriska

16. izdanje Vriska donosi više od 50 programa promocija, predstavljanja, razgovora i tribina, uz popratni likovni, glazbeni i filmski program u kojemu će sudjelovati gotovo stotinu umjetnika, među kojima su: Igor Beleš, Tea Tulić, Nikola Petković, Eva Simčić, Laura Marchig, Damir Karakaš, Slobodan Šnajder, Stipe Božić, Tvrtko Jakovina, Velibor Čolić, Marina Šur Puhlovski, Goran Gerovac, Zoran Ferić, Dora Šustić i drugi.

Beogradski pisac Srđan Valjarević pretpremijerno će čitati dijelove svoga romana "Komo". Roman "Ustanova" predstavit će švedska autorica Ninna Holmqvist, a roman "Sjećanje vode" finska autorica Emmi Itäranta.

Održat će se i program za djecu Vrisak Junior, zatim srednjoškolski program "Brusilica" te "Studentski Vrisak" na kojem će studenti čitati svoja književna djela. 

Festival je ostvaren u suradnji Art-kvarta "Benčić”, izdavačke kuće V.B.Z., Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Dječje kuće GKR i Art-kina, uz potporu Grada Rijeke, Ministarstva kulture i medija, programa Kreativna Europa, Finnish Literature Exchangea, Swedish Arts councila i drugih. 

Festival traje do 17. rujna.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum