ZAGREB

Dvanaest rukopisa u polufinalu V.B.Z.-ove nagrade

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U polufinale V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman u 2021. ušlo je dvanaest rukopisa polufinalista od 142 zaprimljena rukopisa.

Polufinaliste je odabrao žiri u kojemu su Strahimir Primorac, Vanja Kulaš, Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina i Mile Stojić.

Kako ističu iz V.B.Z.-a, ovo je u 17 godina trajanja ove nagrade, najveći broj prijava pristiglih na natječaj za najbolji roman. "Možda je pandemija natjerala ljude da izvade nedovršene rukopise iz ladica i napokon ih dovedu do kraja", dodaje se u priopćenju.

U polufinale su ušli romani prijavljeni pod naslovima "Huk ptičice", "Suicid", "Hollywood In", "Otvorena vrata", "Mrtvi kut", "Karta u jednom smjeru", "Da vrag zna gdje će slomiti nogu", "I ako predugo gledaš u ruševine", "Na tom Zvrku, jedan krug", "Vražja trobojnica", "Djeca bijesa" i "Jedno proljeće".

Jednome od njih pripast će novčana nagrada od sto tisuća kuna bruto, pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži.

Nagradu V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman godine od 2002. do 2020. godine dobili su Josip Mlakić za roman "Živi i mrtvi", Marinko Koščec za "Wonderland" i Jelena Marković za "Escajg za teletinu", Davor Špišić za "Koljivo", Nura Bazdulj Hubijar za "Kad je bio juli" te Hrvoje Šalković za "Pravi se da ovo nisi vidio".

U tom su razdoblju nagrađeni i Svjetlana Gjoni za "Nula nemo", Predrag Crnković za "Beograd za pokojnike", Dragan Pavelić za "Proljeće u Karolinentalu", Aleksandar Novaković, za roman "Vođa", Ankica Tomić za "Naročito ljeti" i Ivica Prtenjača za roman "Brdo".

Marina Vujčić nagradu je dobila za roman "Susjed", Lada Vukić za roman "Specijalna potreba" i Ivica Ivanišević za roman "Knjiga žalbe", Marina Šur Puhlovski za roman "Divljakuša", Olja Knežević za roman "Katarina, Velika i Mala" te Žarko Jovanovski za roman "Pizzeria Europa".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of