ZAGREB

Cinehill MFF: Oproštaj od manifestacije u dosadašnjem obliku

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Za oproštaj od Motovuna u kojem se dosad održavao međunarodni filmski festival, koji će se od sada zvati Cinehill, pripremio je niz događanja, počevši od besplatne projekcije filma "Trči, Lola, trči" na motovunskom trgu, dan uoči otvaranja, 21. srpnja. 

Taj hit Toma Tykwera o djevojci koja trči Berlinom kako bi spasila dečka bio je prvi film čija je kopija stigla u festivalski ured 1999. godine uoči prvog izdanja festivala.

Festival se ove godine održava u Motovunu od 22. do 24. lipnja, te seli na 1035 metara nadmorske visine, na brdo Petehovac iznad Delnica (26. do 29. lipnja).

Otvara se projekcijom filma "Palo lišće" kultnog finskog redatelja Akija Kaurismäkija, a u programu su, među ostalim, "Hotel Pula", dugometražni igrani prvijenac člana motovunskog tima Andreja Korovljeva, "Munje: Opet!", nastavak dva desetljeća starog hita Radivoja Andrića te pobjednik Sundancea "Buntovnica" Charlotte Regan.

Posljednja projekcija u Motovunu bit će "Ziggy Stardust and the Spiders from Mars", dokumentarac o mladom Davidu Bowieju na vrhuncu slave, remasteriran i povodom 50. obljetnice pušten u ograničenu svjetsku distribuciju na samo mjesec dana.

U Motovunu će biti prikazana i selekcija programa Cinehill kratki, čiji pobjednik ide u konkurenciju za Europsku filmsku nagradu.

U motovunskoj Galeriji Pet kula održat će se izložba "Motovun: 25 godina u sekundi", već održana u zagrebačkoj Laubi, koja kroz 250 fotografija evocira najbolje trenutke festivala.

U utorak, 25. srpnja festivalska ekipa seli na Petehovac 

U utorak, 25. srpnja festivalska ekipa seli na Petehovac i iste večeri na Lokvarskom jezeru (kupalište Stari motel) održat će se projekcija jedne epizode kultne serije "Kapelski kresovi", snimane u Gorskom kotaru. 

Zdenko Jelčić, dobitnik festivalske Nagrade 50 godina koji je u seriji ostvario ulogu komandanta Ljube, sudjelovat će u razgovoru s publikom nakon projekcije. 

Od 26. srpnja filmski program na Petehovcu bit će otvoren projekcijom apokaliptične eko-drame "Suša" talijanskog redatelja Paola Virzìja, a zatvorit će ga 29. srpnja također distopijski "Reset" češkog redatelja Roberta Hloza.

Bit će tu i "Blagina pouka", intrigantna bugarska drama Stefana Komandareva, "Himera", novo ostvarenje predvodnice talijanskog autorskog filma Alice Rohrwacher te "Escort", posljednji film Lukasa Nole, dok će petehovačko sanjkalište ugostiti glazbenu horor komediju "The Rocky Horror Picture Show".

S festivala kažu kako je goranski dio festivala zamišljen kao opuštajuće druženje u prekrasnom prirodnom ambijentu idealnom i za pješačke ture, satove joge i edukativne radionice o divljim životinjama, te poručuju posjetiteljima da ne zaborave gojzerice i odjeću primjerenu planinskom ozračju i temperaturama.

Na obje lokacije na raspolaganju je i festivalski kamp, a očuvanju okoliša bit će posvećen cijeli niz popratnih događanja u kojima će posebnu ulogu imati inicijativa Čisteći medvjedići. 

Uz druženje s umjetnicima, filmske kvizove s Moranom Zibar i stand up nastup komičara Peđe Bajovića, posjetitelje očekuje i besplatni glazbeni program. Nastupaju Mile Kekin, Chui, Ivanka Mazurkijević, Miach, Djeca, Mario Kovač, Dalibor Matanić i sastav Skupljači perja sastavljen od poznatih jazzera koji sviraju obrade pjesama Šabana Bajramovića. Kao posebna atrakcija najavljuje se nastup 8-godišnjeg DJ-a, Svemira.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater