VELIKI TABOR

Dodijeljene nagrade na 21.Tabor Film Festivalu

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Pretposljednjeg dana 21. Tabor Film Festivala u subotu navečer podijeljene su nagrade najboljim kratkometražnim filmovima u domaćoj i stranoj konkurenciji.

U domaćoj konkurenciji ove je godine bilo ukupno 14 kratkih filmova koje je izabrao selektor Ivan Ramljak dok je o nagradama odlučivao žiri u sastavu Šimun Šitum, Linn Löffler i Igor Buharov.

Ovogodišnjim pobjednikom proglašen je  film "Zof", čiji je redatelj i scenarist Rino Barbir. Prema riječima člana žirija Šituma igrani film tematizira prekid veze s djevojkom nakon čega mladić Zof najveću povezanost osjeća prema svom psu Loti s kojom provodi najviše vremena.

"Noseći se usamljenošću i nemogućnošću izražavanja kroz toksičnu muškost, ovaj realistični portret ispituje ulogu muškarca u današnjoj kulturi", rekao  je Šitum.

Posebno priznanje u domaćoj konkurenciji osvojio je eksperimentalni film Davora Sanvincentija „Mjesta koja ćemo disati“. Drugo posebno priznanje za majstorski ukomponiranu animaciju koja se kroz nadrealizam i crni humor bavi tugom i gubitkom osvojili su Lucija Mrzljak i Morten Tšinakov za animirani film Eeva čija je radnja smještena na sprovod.

U konkurenciji stranih filmove ove je godine bilo ukupno 22 kratkometražna uratka od čega čak 19 hrvatskih premijera. Pobjednik je grčki redatelj Neritan Zinxhiria koji se predstavio s eksperimentalnim filmom „Svjetlost od svjetlosti“. Film tematizira rekonstrukciju snimki pronađenih nakon 90 godina na jednom od najizoliranijih mjesta na svijetu, a kameru je ondje davne 1932. postavio redovnik netom prije smrti.

Posebno priznanje u međunarodnoj konkurenciji osvojio je redatelj Assaf Gruber za eksperimentalni film „Nemoj se nikad vratiti“.

Odluku o najboljim kratkim filmovima u stranoj konkurenciji donio je žiri u sastavu Kumjana Novakova, Keith Deligero i Dan Oki.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater