ZAGREB

Na 15. praškom kvadrijenalu sudjeluje hrvatska studentska sekcija

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na 15. praškom kvadrijenalu scenografije i scenskoga prostora (PQ 2023) sudjeluje i hrvatska studentska sekcija, koja se predstavlja izložbom "Potresen, ali ne i slomljen", priopćila je u petak Galerija ULUPUH.

Hrvatska studentska sekcija predstavlja se izložbom studenta kostimografije Tekstilno-tehnološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (TTF) i studenata scenografije Akademije za primijenjenu umjetnost Sveučilišta u Rijeci (APURI) pod naslovom "Potresen, ali ne i slomljen" (Shaken, but not broken).

Izložba je osmišljena posebno za Praški kvadrijenale 2023. prema koncepciji usklađenoj s krovnom temom ovogodišnjeg kvadrijenala RARE koja je usredotočena na proučavanje specifičnih kulturnih, duhovnih i simboličkih vrijednosti, osobitosti i naslijeđa pojedinoga prostora.

Izložba, ističe ULUPUH, temeljena na potresima u Zagrebu 1880. i 2020. istražuje jedinstveni duh, sjećanja i znanja fizički i simbolički ugrađena u grad i njegove stanovnike u pokušaju korištenja dizajna izložbe kao alata za vraćanje kolektivnih i osobnih iskustava natrag u novi život.

Izložba istražuje kulturološka znanja o prostoru, narative i sjećanja iza raznih javnih zgrada i mjesta te privatnih domova oštećenih u potresu i koristi ih kao inspiraciju ili polazište za oblikovanje kostima i scene te izložbe. 

Sadržaj, materijal, oblik, konstrukcija i drugi elementi dizajna, napominje ULUPUH, odnose se na ili utjelovljuju individualna ili kolektivna sjećanja, povijesne, kulturne ili nacionalne identitete, lokalne ili urbane ideje, intimne i osobne, javne i kolektivne ideje o krajoliku grada, povijesti, ljudi, umjetnika. 

Dizajn razmatra, interpretira i isprepliće različite slojeve povijesti i različite aspekte suvremenog života, uključujući i intimni i javni smisao mjesta, te ima za cilj biti kulturno i društveno uključiv, dodaje se u priopćenju.

Studenti su autori svih kostima i rekvizita (TTF) te scenografije (APURI), a kustosice izložbe su Ivana Bakal i Martina Petranović.

Mentorica zagrebačkih studenata je Ivana Bakal u suradnji s Đurđicom Kocijančić, a riječkih Lara Badurina i Stefano Katunar. 

Izložbu u Pragu organizira ULUPUH u suradnji sa zagrebačkim i riječkim sveučilištem te uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Rijeke i SKC-a Sveučilišta u Rijeci. 

Ovo je već treće izdanje Praškoga kvadrijenala na kojem Hrvatska sudjeluje sa studentskom izložbom u suorganizaciji ULUPUH-a. 

Praški kvadrijenale scenografije i scenskog prostora otvoren je za publiku od 8. do 18. lipnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater