ZAGREB

Animafest: U četvrtak program kreće poslijepodne, a gosti na tradicionalnom pikniku

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dok će se gosti ovogodišnjeg Animafesta u četvrtak odmarati na tradicionalnom festivalskom pikniku, posjetitelje od poslijepodnevnih sati očekuje nastavak programa filmskih projekcija u kinodvoranama i izložbi u galerijama.

Filmski program danas počinje nešto kasnije nego inače, u Kinu SC popodnevnim programom Iz majstorskih radionica posvećenim novim radovima afirmiranih redatelja čiji rad Animafest prati iz godine u godinu. 

Zastupljeni autori, od kojih će neki nakon projekcije razgovarati s publikom, su Amy Kravitz, Dennis Tupicoff, Thomas Corriveau, Ana Nedeljković, Nikola Majdak, Andreas Hykade, Kristjan Holm, Simone Massi, Janet Perlman, Menno i Paul de Nooijer, Debra Solomon i Izabela Plucińska.

Slijede studentske i kratkometražne konkurencije, a večer u SC-u završava petom cjelinom tematskog programa znanstvene fantastike "Spekulativna animacija – povratak u postapokalipsu" u izboru Olge Bobrowske.

Teatar &TD donosi izbor suvremene ženske animacije iz Poljske, zemlje bogate likovne tradicije, s radovima Marte Pajek, Julije Orlik, Renate Gąsiorowske, Wiole Sowe, Pauline Ziółkowske, Anite Kwiatkowske Naqvi, Weronike Szyme i Karoline Specht koja na projekciji gostuje uz izbornicu Katarzynu Surmacz. 

Na istom mjestu nakon programa konkurencije predstavlja se SF program "Svijet sutrašnjice" sa starim i modernim klasicima poput "Puta na mjesec" Georgesa Mélièsa, u restauriranoj koloriranoj verziji i "Svijeta sutrašnjice" te sa Svjetskom panoramom.

Na nekonvencionalnoj projekciji u Caféu &TD bit će prikazano više od 100 filmova iz 20 zemalja s festivala 7-sekundnih animiranih filmova bez selekcije "Shcha 7 sec".

Kino Tuškanac kreće s SF cjelinom "Katastrofe", dok iz natjecanja dugometražnog filma predstavlja novi film latvijske majstorice Signe Baumane "Moja romansa s brakom". Glavnu glasovnu ulogu tumači Dagmara Domińczyk proslavljena serijom "Nasljeđe", a 24 pjesme potpisuje filmski skladatelj Kristian Sensini.

Na Ljetnoj pozornici Tuškanac, a u slučaju lošeg vremena u Kinu Tuškanac, navečer je na rasporedu film "Slijepe vrbe, usnule žene" Pierrea Földesa, adaptacija priča Harukija Murakamija.

Za buduće redatelje i njihove producente u MM centru se održava cjelodnevni Rise & Shine, forum za razvoj i predstavljanje animiranih filmova mladih filmaša s jedanaest projekata iz isto toliko zemalja. Mentori su im oskarovac Michaël Dudok de Wit i Pedro Rivero, višestruki dobitnik nagrade Goya. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini