DUŠKO LJUŠTINA o ovogodišnjoj sezoni Kazališta Ulysses

Premijera "Othella" bit će poseban doživljaj

Posebno nam je zadovoljstvo što će ovu predstavu režijski potpisati Oksana Dmitreva iz Ukrajine, uz koju je i cijeli njen tim, kostimograf i scenograf Mikhaylo Nikolayev, kompozitorica Kateryna Palachova i koreografkinja Inna Falkova. Nama je izuzetno važna ta suradnja s ukrajinskim umjetnicima da pokažemo da i u ratnom vihoru ukrajinski umjetnici mogu i žele raditi, govori Ljuština

| Autor: PIŠE Jurica KÖRBLER
Predstava "Kralj Lear" bila je zaštitni znak Ulyssesa Arhiva

Predstava "Kralj Lear" bila je zaštitni znak Ulyssesa Arhiva


- Ako je suditi po kupljenim ulaznicama do sada, interes za ovogodišnju sezonu Kazališta Ulysses mogao bi biti veći nego ikada ranije. Dvadeset i treću sezonu pripremamo punim intenzitetom, a premijera "Othella" bit će poseban doživljaj, kaže ravnatelj Ulyssesa dr. Duško Ljuština.

SARTR

Ovih su dana u Sarajevu počele i intenzivne probe za događaj sezone, premijeru Shakespearovog "Othella", koja se radi u suradnji sa Sarajevskim ratnim teatrom SARTR i ukrajinskim umjetnicima.

- Posebno nam je zadovoljstvo što će ovu predstavu režijski potpisati Oksana Dmitreva iz Ukrajine, uz koju je i cijeli njen tim, kostimograf i scenograf Mikhaylo Nikolayev, kompozitorica Kateryna Palachova i koreografkinja Inna Falkova. Nama je izuzetno važna ta suradnja s ukrajinskim umjetnicima da pokažemo da i u ratnom vihoru ukrajinski umjetnici mogu i žele raditi, govori Ljuština. Glavnu ulogu igrat će Ermin Bravo, koji iza sebe ima brojne uloge u filmovima, među kojima je i "Remake". Dobitnik je dva Lovorova vijenca za glumačke kreacije na međunarodnom teatarskom festivalu MESS, kao i glumačke nagrade na Festivalu eksperimentalnih scena u Kairu i međunarodnom Festivalu Glumca u Nikšiću. Filmske nagrade uključuju Nagradu za najboljeg glumca na Wine Country filmskom festivalu u San Franciscu za ulogu u filmu "Remake", kao i Cinema for peace nagradu za ansambl filma "U zemlji krvi i meda" Angeline Jolie. Ujedno je i docent za predmet gluma na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

U "Othellu" igraju još Alban Ukas, Davor Sabo, Jasenko Pašić, Anna Maria Brđanović, Maja Salkić, Snežana Bogičević i drugi, a Ljuština kaže da će to biti pravi spektakl na tvrđavi Minor, gdje su igrani i drugi Shakespearovi naslovi.

- Sve je spremno za premijeru koja će biti 21. srpnja, a igrat ćemo predstavu sedam puta kako bi što više zainteresirane publike moglo vidjeti "Othella". Već sada imamo golem interes za kupnju karata, iako je još ostalo vremena do premijere, a vjerujem da će to biti jedna od naših najposjećenijih predstava, kao i "Kralj Lear" s Radom Šerbedžijom, kojeg i ove godine igramo na Brijunima, ističe.

Kazalište Ulysses ne posustaje usprkos problemima s kojima se susreću sva kazališta, prije svega skupom produkcijom za koju je i sve manje novca od Ministarstva kulture i medija te ostalih koji pomažu da se uopće realiziraju tako veliki projekti.

- Srećom, sadašnja ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je prepoznala važnost Ulyssesa, a imamo i podršku lokalne zajednice. Brijuni ne bi bili to što jesu, u sadašnjim okolnostima, bez našeg kazališta, koje je postalo zaštitni znak ovog čarobnog otoka, govori dr. Ljuština.

Izazovi

Kao i svake godine mnogo je organizacijskih izazova, ali nije ponestalo entuzijazma da se pripremi još jedna uspješna sezona. Kazalište Ulysses i ove će godine omogućiti građanima koji žive u istarskim gradovima povoljnije cijene za ulaznice, koje, za razliku od svega u turizmu, nisu drastično povećane.

- Nama nije važna zarada, jer nje nema, važno nam je da naša vjerna publika i dalje dolazi na Brijune i da svake godine pripremimo predstavu koja će se gledati. I ove sezone na Brijunima će se održavati RUTA festival, s gostovanjem kazališta iz regije, pripremamo brojne atraktivne koncerte i izvest ćemo naše uspješne predstave iz prošlih sezona, navodi.

Ljuština ističe da i brojni vjerni sponzori prate i ovogodišnju sezonu.

- Danas kazalište jako puno košta, ništa nije besplatno, ali nekim čudom uspijemo zatvoriti financijsku konstrukciju. Ali, kada imamo uspješne i posjećene predstave i vrhunske koncerte, poput nastupa Darka Rundeka koji otvara sezonu, Vlatka Stefanovskog, Pips, Chips & Videoclips, Rade Šerbedžije i grupe Zapadni kolodvorom to je ipak moguće", zaključuje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini