ZAGREB

Predsjednik Milanović razgledao izložbu Otona Ivekovića u Galeriji Klovićevi dvori

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik Republike Zoran Milanović obišao je u utorak u Galeriji Klovićevi dvori izložbu "Oton Iveković - retrospektiva", kojom je dosad najsveobuhvatnije predstavljeno njegovo stvaralaštvo.

Uz stručno vodstvo kustosice izložbe Petre Vugrinec, predsjednik Milanović razgledao je više od 230 djela jednoga od vodećih umjetnika hrvatske moderne unutar koje se Iveković istaknuo kao najplodniji i najistaknutiji autor povijesnoga slikarstva, priopćeno je iz Ureda Predsjednika.

Izložba je postavljena nakon brojnih uspješnica našega modernog slikarstva – izložbi o Vlahi Bukovcu, Mati Celestinu Medoviću i Menciju Clementu Crnčiću, a ostaje otvorena do 11. lipnja.

Uz predsjednika Milanovića u obilasku izložbe bili su ravnatelj Galerije Antonio Picukarić i kustosica Danijela Markotić te posebni savjetnik Predsjednika za kulturu Zdravko Zima, dodaje se u priopćenju.

Autorice izložbe su Danijela Markotić i Snježana Pintarić.

Oton Iveković (Klanjec, 1869.-1939.) obrazovanje je započeo kod Ferde Quiquereza u Zagrebu, nastavio u Beču, Münchenu i Karlsruheu. Bio je predavač u više škola, a u Prvom svjetskom ratu i vojni slikar. Naslikao je više od tisuću slika, istaknuvši se povijesnim temama te velikim zidnim slikama folklornog, alegorijskog i vjerskoga sadržaja.

Bavio se fresko slikarstvom, grafičkim oblikovanjem knjiga, časopisa i plakata, ilustriranjem, scenografskim i kostimografskim radom, bio je likovni komentator, putopisac i polemičar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater