ZAGREB

Postavljen prvi eksponat u Hrvatski prirodoslovni muzej

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Blok okršenog vapnenca iz kamenoloma u Pučišćima na otoku Braču, težak više od devet tona, postavljen je u utorak u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju (HPM) kao prvi izložak novoga stalnog postava koji će biti otvoren za javnost krajem godine kad se planira završetak cjelovite obnove Muzeja.

Ravnateljica muzeja Tatjana Vlahović rekla je da je riječ o donaciji otoka Brača te je prvobitno transportiran u Zagreb, a zatim u kamenolom u Velikoj Gorici.

Okršeni vapnenac s kavernom bit će izložen kao taktilni izložak koji ilustrira krško podzemlje Dinarida. Uzorak bračkog kamena, koji je donirala tvrtka Jadrankamen, postat će dio zbirke sedimentnih stijena. S obzirom na to da je zgrada muzeja u procesu obnove, radi složenosti zahvata izložak je postavljen prije završetka zidne konstrukcije zgrade.

Voditelj marketinga HPM-a Branimir Ivić, osim obnove zgrade od potresa, najavio je i dogradnju muzeja te produbljivanje podruma, a očekuje se i potpuna rekonstrukcija i dogradnja Palače Amadeo, novi stalni postav muzeja, ugradnja suvremene opreme za prezentaciju izabranog fundusa, novi laboratoriji opremljeni modernom tehnologijom te nova multimedijska dvorana otvorena svim korisnicima muzeja.

"Prvi projekt koji je Hrvatski prirodoslovni muzej prijavio bio je ITU za obnovu i rekonstrukciju muzeja za koji je potpisan ugovor još prije nekoliko godina", podsjetio je Ivić napomenuvši da se u međuvremenu dogodio potres te se pokazalo da su potrebne dodatne obnove.

Radovi su počeli 2021. godine, a završetak se planira se krajem ove godine. "Možemo sa sigurnošću reći da će građevinski dio uz unutarnje uređenje biti gotovi u roku, a sam postav, što je posao naših kustosa, završavat će se kad se steknu uvjeti za to", izjavila je ravnateljica muzeja.

Nositelj projekta obnove muzeja "Provedba mjera zaštite zgrade i muzejske građe Hrvatskog prirodoslovnog muzeja" i projekta "Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja – novi Hrvatski prirodoslovni muzej" je Hrvatski prirodoslovni muzej, a partneri projekta "Čuvar baštine" su Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba.

Ukupna vrijednost oba projekta iznosi oko 26.5 milijuna eura, od čega Europska unija sufinancira oko 10 milijuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem ITU mehanizma te cca 9,2 iz Fonda solidarnosti. Grad Zagreb će za projekt izdvojiti oko 7.3 milijuna eura.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum