ĐAKOVO

Otvorena izložba o 20. obljetnici pohoda Ivana Pavla II. Đakovu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U povodu 20. obljetnice pohoda pape, svetog Ivana Pavla II. Đakovu, 7. lipnja 2003. godine, u utorak je u Spomen-muzeju biskupa J. J. Strossmayera otvorena izložba koja sadržava vrijedne eksponate, fotografije, novinske članke i video zapise.  

Izložbu su organizirali Đakovačko-osječka nadbiskupija i Grad Đakovo, a obuhvaća misnicu u kojoj je Papa toga dana prevodio misno slavlje u Osijeku, kalež koji je darovao tadašnjoj Đakovačkoj i srijemskoj biskupiji, potom zlatnik i krunicu koje je Sveti Otac poklonio Gradu Đakovu, misal, zahvalnicu Ivana Pavla II., fotografije, videozapise, novinske članke i duge predmete.

Među eksponatima je i portret Ivana Pavla II., rad Smiljana Popovića, a na koji se Sveti Otac osobno potpisao

U nazočnosti izaslanice ministrice kulture i medija pročelnice Konzervatorskog odjela u Osijeku Ivane Sudić, zamjenika osječko-baranjskog župana Josipa Miletića, tadašnjeg gradonačelnika Zorana Vinkovića i brojnih drugih gostiju i Đakovčana, pozdravnu riječ uputio je ravnatelj Spomen-muzeja Tadija Crnjak, rekavši da je Ivan Pavao II. bio velik čovjek i velik papa, svetac, naš Papa koji je uvijek inspiracija.
Na opsežne pripreme za pohod Pape Đakovu i Osijeku 7. lipnja 2003. godine, i što je taj događaj značio za mjesnu Crkvu podsjetio je đakovačko-osječki  pomoćni biskup mons. Ivan Ćurić.

"Imali smo tada prigodu Svetog Oca susresti kao hodočasnika našim krajevima – Dubrovniku, Rijeci, Zadru, a s njima i mi ovdje u svom slavonskom, srijemskom i baranjskom zavičaju, u gradovima Osijeku i Đakovu upravo na sutrašnji datum prije 20 godina, 7. lipnja 2003. Doživjeli smo taj dan i sretni i ponosno; osjećali smo kako se na neki način ostvaruje onaj latinski izričaj 'Rim je danas ovdje'. Tada smo taj dan u svoju povijest, kako je to tada izrazio biskup domaćin Marin Srakić, upisali zlatnim slovima, rekao je biskup Ćurić.

Podsjetio je kako se se na svečanom misnom slavlju koje je predvodio Ivan Pavao II. okupilo 220.000 vjernika.

Izložbu je otvorio gradonačelnik i saborski zastupnik Marin Mandarić. "Jedan od najvećih svih vremena posjetio je naš grad. Tog lipnja 2003. u cijeloj Hrvatskoj mogla se osjetiti posebna energija, energija Duha Svetoga", poručio je Mandarić u predvečerje obljetnice pohoda Pape Đakovu i Osijeku.

U okviru svog 100. apostolskog putovanja i trećeg apostolskog pohoda Hrvatskoj, pod geslom "Obitelj – put Crkve i naroda", od 5. do 9. lipnja, papa je pohodio Đakovo i Osijek, Rijeku, Zadar te Dubrovnik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum