SUSRET PJEVAČKIH ZBOROVA "Naš kanat je lip"

Nagrađen pulski zbor Cantus PoPuli

| Autor: Vanesa BEGIĆ
"Naš kanat je lip"

"Naš kanat je lip"


U Poreču je održan 51. Susret pjevačkih zborova "Naš kanat je lip" koji ima za cilj očuvanje djela na istarskoj ljestvici i čakavskom dijalektu.

Nakon dva pandemijska izdanja koja su zbog tada važećih epidemioloških mjera održana u jesenskom terminu u prostoru porečkog kazališta, ovogodišnje izdanje ponovo se održalo u tradicionalnom terminu - prvi vikend u lipnju. Međutim, ne i u tradicionalnom prostoru (tj. Istarskoj sabornici), već se i ove godine događaj smjestio u porečko kazalište.

Nagrade dodjeljuje stručno povjerenstvo koje su ove godine sačinjavali profesori i akademski glazbenici Marijo Eterović, Vinka Burić i Neven Radaković. Stručno povjerenstvo ove godine nije dodijelilo nagradu u kategoriji vokalnih skupina, a u kategoriji pjevačkih zborova nagrada je dodijeljena Mješovitom pjevačkom zboru Cantus PoPuli iz Pule za skladbu "Da se ne zatare" (autori Alen Vitasović i Robert Pilepić, aranžman Tatjana Merkl) za koju su također dobili i plaketu Hrvatskog društva skladatelja. Skladba je svoju premijeru imala na Dori 2020. godine u izvedbi Alena Vitasovića i Božidarke Matije Čerine. Uz spomenutu skladbu, navedeni zbor izveo je još dvije skladbe: "Stari malin" (tekst i aranžman Tatjana Merkl) i "Istarski ples" (aranžman Matko Brajša Rašan, tekst: pučki).

- Mješoviti pjevački zbor Cantus PoPuli ovim putem zahvaljuje Alenu Vitasoviću i Robertu Pilepiću na dozvoli da se njihova pjesma "Da se ne zatare" obradi za zbor te zahvaljuje Gradu Puli na potpori, vele iz ovoga zbora.

Otvaranju susreta prethodio je koncert u Eufrazijani, a koji se sastojao od sakralnog programa na kojem su nastupali Mješoviti pjevački zbor Muzičke akademije u Puli, Komorni zbor Sveučilišta u Augsburgu, Njemačka i Komorni orkestar Sveučilišta u Augsburgu, Njemačka.

Prvoga dana nastupili su zborovi iz Hrvatske i šire regije. Tijekom oba dana susreta zborovi su prije početka programa tradicionalno zajedno otpjevali pjesmu "Krasna zemljo" na stepenicama ispred porečkog kazališta, a spomenuta pjesma se ponovo otpjevala u kazalištu pri zatvaranju susreta.

Sudionici ovogodišnjeg susreta su sljedeći zborovi i vokalne skupine: Mješoviti pjevački zbor "Joakim Rakovac" iz Poreča (dirigentica Đeni Dekleva-Radaković), Vokalna skupina Lira iz Rijeke (voditelj Frane Frleta), Moški pjevaški zbor Delfin iz Izole (dirigentica Maja Cetin), Hrvatsko glazbeno društvo Zvijezda Danica iz Kraljevice (dirigent Frane Frleta), Ženski pjevački zbor Lavanda iz Novigrada (dirigent Branislav Ostojić), Mješoviti pjevački zbor KUD-a "Matko Brajša Rašan" iz Pule (dirigentica Antonella Mendiković Đukić), Mješoviti pjevački zbor Korona iz Umaga (dirigent Branislav Ostojić), Mješoviti pjevački zbor Roženice iz Pazina (dirigentica Ines Kovačić Drndić), Mješoviti pjevački zbor Cantus PoPuli iz Pule (dirigentica Tatjana Merkl) te Mješoviti pjevački zbor Glazbenog društva Sokol iz Buzeta (dirigentica Ileana Pavletić Perosa). Gostovao je i Muški pjevački zbor Gradski zbor Brodosplit iz Splita (dirigent Vlado Sunko).

Posljednjih se nekoliko godina na smotri dodjeljuju novčane nagrade pjevačkim zborovima i vokalnim skupinama za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog skladatelja na istarskoj ljestvici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter