ZAGREB

Animafest: Utorak na festivalu u znaku Williama Kentridgea

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Program Svjetskog festivala animiranog filma Animafest, koji je počeo u Zagrebu, u utorak će biti u znaku dobitnika Nagrade za životno djelo Williama Kentridgea, s nekoliko događanja koja su priređena u čast tom istaknutom južnoafričkom umjetniku.

U Galeriji Kranjčar otvorit će se izložba s radovima iz privatne kolekcije Lah Contemporary iz Slovenije, a nakon toga i retrospektiva u Kinu SC, s devet filmova, presjekom njegove karijere obilježene temama apartheida, autobiografskim inspiracijama, likovima Soha Ecksteina i Felixa Teitelbauma, ugljenom i kolažom, kao i dijalozima sa samim sobom i varijacijama Mélièsa. 

U utorak kreće niz programa konkurencije uz razgovor s autorima, nekima od gostiju zagrebačkog festivala kojih je ove godine oko 400.

Natjecanje studentskog filma donosi razgovore Wang Yu (Sprovod u devet), Zhen Li (krzno), Bar Vaknine i Tamarom Sharvit (Zgrada u Ulici Etzel 9), Miriam Fox i Elenom Valeri (Tišina ubija), Marijom Yanko (Vulvina, kraljica ekstaze), Monom Keil (Sok), Yu-Jin Oh i Bosol Kim (Unique Time). 

U programu Velikog natjecanja kratkometražnog filma gostuju Natko Stipaničev (Vrijeme koje dolazi), Naomi van Niekerk (Skalpeli), Varja Jakovljeva (Vanlav), Charlotte Waltert i Saskia von Virag (Sivila). 

Kasnovečernji termin u Kinu SC donosi retrospektivu SF-ova iz 70 godina povijesti Zagreb filma, s uvodnom riječi Vinka Brešana, klasicima Vukotića, Grgića i Marušića te novijih filmovi Kukića, Pisačića i Belića.

Kako je najavljeno, utorak je i prvi od tri festivalska dana u kinu Tuškanac gotovo u potpunosti posvećenih djeci i mladima. 

U Tuškancu će se prikazati dugometražni poljsko-francuski "Chronopolis" Piotra Kamlera iz tematskog programa znanstvene fantastike, animirana adaptacija šest priča Harukija Murakamija "Slijepa vrba, usnula žena" Pierrea Földesa te crnohumorni antiratni "Ratovi jednoroga" Alberta Vázqueza.

Jubilarni, deseti znanstveni skup o suvremenoj animaciji Animafest Scanner otvara se u utorak predavanjem What Does "Animation" Mean Now? dobitnice Nagrade za izniman doprinos proučavanju animiranog filma Suzanne Buchan.

Uslijedit će izlaganja o potrebi redefinicije autorske animacije (Mina Sablić Papajić), animatronici (Farzaneh Omidvarnia), animaciji u virtualnom okruženju (Franziska Bruckner i Julian Salhofer), originalnosti i autentičnosti AI-ja (Christopher Holliday), AI-ju u radu na knjizi snimanja (António Manuel Dias Costa Valente) te modularnim, nelinearnim narativnim strukturama (Charalambos Margaritis). 

Teatar &TD domaćin je natjecanja studentskog i kratkometražnog filma te SF filmova i Svjetske panorame.

Prvi ovogodišnji masterclass u MM centru održat će Michelle i Uri Kranot, koji će govoriti o vodećoj platformi za razvoj i produkciju animiranih dokumentaraca Anidox labu kojega su osnivači i glavni instruktori. 

Ondje će se predstavit i katalog izložbe "Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma", monografija o Aleksandru Marksu, katalog izložbe "Waiting for Kentridge" Paole Bristot i strip-album OHOHO. 

U KIC-u s radom počinje AFN Edu, program mobilnosti i međunarodne suradnje studenata animacije u organizaciji mreže pet najvažnijih festivala srednje i istočne Europe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter