NAŠ KANAT JE LIP u Poreču

Manifestacija koja okuplja zborove i skladatelje kojima su istarska ljestvica i čakavska riječ temelj stvaralaštva

Program počinje večeras u 20.30 u Eufrazijani koncertom Mješovitog pjevačkog zbora Muzičke akademije u Puli, Komornog zbora i komornog orkestra Sveučilišta u Augsburgu, a sutra je na programu tradicionalno zajedničko pjevanje zborova pred porečkim gradskim kazalištem, a u 20 sati zakazano je svečano otvorenje 51. Kanta, uz koncert zborova u kazališnoj dvorani. U subotu je također zajednički nastup zborova pred gradskim kazalištem te potom u 20 sati koncert u kazalištu

| Autor: Vanesa BEGIĆ
S jednog od prethodnih izdanja

S jednog od prethodnih izdanja


Koncertna sezona Pučkog otvorenog učilišta Poreč započinje danas tradicionalnim Susretom zborova "Naš kanat je lip", koji se u prostoru Istarske sabornice održava do subote 3. lipnja.

Ovaj susret od 1973. godine čuva i promovira jedno od najvrjednijih i UNESCO-om zaštićenih istarskih nematerijalnih blaga – istarsku glazbenu ljestvicu. Nazvan po skladbi Ivana Matetića Ronjgova, Kanat okuplja zborove i skladatelje kojima su istarska ljestvica i čakavska riječ temelj stvaralaštva.

"Naš kanat je lip" više je od susreta, on potiče na daljnje bavljenje i eksperimentiranje istarskom ljestvicom, što za skladatelje diljem svijeta predstavlja poseban interes i izazov. Osim poznatih skladbi, zborovi svake godine uvode i praizvedbe. Uz susret tiska se i promovira prigodna zbirka skladbi koja ostaje u trajnom nasljeđu manifestacije. Poreč već desetljećima početkom ljeta odzvanja zborskom pjesmom te podsjeća na važnost čuvanja i razvijanja tradicije u suvremenom okruženju.

- Dugovječnost ove manifestacije dovoljan je pokazatelj snage i značaja istarskog melosa, a entuzijazam zborova, njihovih dirigenata i skladatelja svake godine ispunjava Istarsku sabornicu zvukovima naše regije, jedinstvenima u svijetu, navedeno je u najavi.

Program započinje večeras u 20.30 u Eufrazijani koncertom Mješovitog pjevačkog zbora Muzičke akademije u Puli, Komornog zbora Sveučilišta u Augsburgu (Njemačka), te komornog orkestra iz istog sveučilišta. U petak, 2. lipnja na programu je tradicionalno zajedničko pjevanje zborova pred porečkim gradskim kazalištem, a u 20 sati zakazano je svečano otvorenje 51. Kanta, koncert zborova u kazališnoj dvorani, a u programu sudjeluju zborovi šire regije. U subotu, 3. lipnja slijedi tradicionalno zajedničko pjevanje zborova pred gradskim kazalištem te potom u 20 sati koncert zborova u kazališnoj dvorani.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom