Složeniji i osobniji pristup temi

Andi Pekica večeras otvara izložbu u Maloj galeriji Poreč

Ciklus crteža nastao tijekom proljeća 2022. godine broji sedamdesetak radova. Zamišljeni su kao skice/promišljanja za neki (možda) budući likovni projekt i realizirani vrlo elementarno, moglo bi se reći asketski, kako na sadržajnoj, tako i na formalnoj razini, kazao je Andi Pekica  

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Andi Pekica (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Andi Pekica (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


S početkom u 20 sati danas se u porečkoj Maloj galeriji otvara izložba Andija Pekice.

- Ciklus crteža nastao tijekom proljeća 2022. godine broji sedamdesetak radova. Zamišljeni su kao skice/promišljanja za neki (možda) budući likovni projekt i realizirani vrlo elementarno, moglo bi se reći asketski, kako na sadržajnoj, tako i na formalnoj razini. Tijekom oblikovanja sam od jasne namjere da propitujem kompozicijske odnose, stupanj stilizacije i likovno-tehnički pristup motivu, ušao u   jedan složeniji i osobniji pristup temi. Na kraju su radovi nadrasli svoju prvotnu funkciju i učinilo mi se prikladnim da dio njih javno prikažem. Motiv se ponavlja iz crteža u crtež, sastavljen od nekoliko oblika koji iz crteža u crtež doživljavaju minimalne varijacije. Radi se o skakačima u more. Krokijima oblikovane figure, naznaka prostora/pejzaža/horizonta i rudimentarnih arhitektonskih oblika (molova, stupova, stuba i platformi za skakanje). Načelno, pokušao sam prikazati prostor-vrijeme koje je u meni, fermentirajući godinama, ležalo i čekalo da ispliva i bude materijalizirano, kazao je autor o svojim radovima.

Andi Pekica rođen je 1968. godine u Puli. Diplomirao je na grafičkom odjelu Pedagoškog fakulteta u Rijeci 1992. godine. Nakon diplome, godinu dana radi na formiranju Grafičke zbirke Sveučilišne knjižnici u Puli. Od 1996. godine radi kao profesor u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli. Od 2018. godine stječe zvanje profesor – mentor. Izlagao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja za svoj rad. Član je umjetničke organizacije Fazan (Oleg Morović, Andi Pekica, Oleg Šuran) pod okriljem koje su se ostvarile mnogobrojne likovno-književne manifestacije u zemlji i inozemstvu.

Na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli predaje Tipografiju i Boju na smjeru Dizajn i audiovizualne komunikacije. Prva knjiga, "Eseji o slovima", objavljena mu je 2020. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater