ZAGREB

ZEZ x Vrelo zvuka donosi koncerte skupina PoiL Ueda i Meridian Brothers

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Glazbenih skupine PoiL Ueda i Meridian Brothers održat će koncerte u srijedu i četvrtak u povodu dvaju dana tradicijske i world glazbe koje zajedno organiziraju Zavod za eksperimentalni zvuk (ZEZ) i Vrelo zvuka.

ZEZ-ov Luka Babić, koji koncerte organizira zajedno s Emirom Fulurijom iz Vrela zvuka, rekao je za Hinu da je cilj suradnje KSET-ovog ZEZ-a i programa kluba Močvare Vrelo zvuka prezentirati zagrebačkoj publici naizgled nespojivu glazbu i dokazati da može biti skladna.

"Ova dva benda pozvali smo jer su među najinovativnijim izvođačima po pitanju spajanju tradicionalnog i eksperimentalnog. Na taj način pokrivamo tradicionalno, etno i folk čime se bavi program Vrela Zvuka, ali njihove neuobičajene umjetničke prakse koje primjenjuju kako bi ostvarili projekte rezoniraju s našim programom", kazao je.

Spoj rocka i japanskog epa

Skupina PoiL Ueda spoj je dvaju izvođača - francuskog avangardnoga rock sastava PoiL, koji stvara kompozicije oko epova koje pjeva instrumentalistica i vokalistica Junko Ueda. 

Ueda je rekla da joj suradnja s PoiLom predstavlja novo iskustvo nastupanja. "Za mene je ovo novo slušateljstvo jer sviram tradicionalnu glazbu u klasičnom komornom okruženju, ali kako ovaj put nastupam s PoiLom, publika je više orijentirana na rock te stoje i plešu što mi je novost čime sam vrlo ugodno iznenađena. Tradicionalnu glazbu oduvijek želim kombinirati s rockom, nadala sam se da će se moderan pristup rock glazbi dobro stopiti s mojom umjetnošću, što se i dogodilo", istaknula je.

Vokalist i klavijaturist Antone iz PoiLa složio se da je suradnja s Uedom uspješna. "Jako smo dugo željeli surađivati s nekim tradicionalnim japanskim umjetnikom. Na kraju se sve posložilo te smo izuzetno zadovoljni kako su se naše glazbe stopile", rekao je.

Hibrid južnoameričkih žanrova

Kolumbijski sastav Meridian Brothers kombinira razne južnoameričke žanrove, kao što su kumbija, rumba, salsa i tango. Tradicionalnoj kolumbijskoj glazbi kumbiji pristupaju na moderan način pa je njihova verzija te glazbe obogaćena modernim glazbenim žanrovima - elektronikom, psihodeličnim rockom i popom, poručili su iz organizacije.

"Trenutno spajamo psihodeličnu glazbu s kumbijom, odnosno latinoameričkom muzikom. Uzimamo utjecaje različitih žanrova, spajamo ih u jedno i stvaramo novu tradiciju koju možemo nazvati 'hibridnom'", kazao je osnivač skupine i kompozitor Eblis Alvarez, dodavši da nije pobornik klasifikacije glazbe.

"U zapadnoj kulturi znanje se stvara kroz etikete. Kroz njih je ljudima lakše sve razumjeti, klasificirati, ali i prodati. Globalna kultura je produkt ekonomije, politike ili ideologije, umjesto da je produkt ljudi koji se druže, koji jedu zajedno, koji razmjenjuju svoje proizvode ili znanja", objasnio je.

PoiL Ueda nastupa u srijedu u klubu KSET, a Meridian Brothers u četvrtak, 25. svibnja u klubu Močvara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini