ZAGREB

U Kinoteci završava ciklus posvećen vizualnim zadovoljstvima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ciklus "Vizualna zadovoljstva i jezik filma“ zagrebačkog kina Kinoteka zaključit će ovaj tjedan filmovi koji istražuju odnos žudnje, znanja i spoznaje.

U srijedu ga otvara pseudodokumentarni diptih "Ja sam znatiželjna: Film u žutom" i "Ja sam znatiželjna: Film u Plavom" Vilgota Sjömana o švedskoj socijalnoj demokraciji 1960-ih, koji se ubraja među lučonoše seksualne revolucije na velikom platnu.

Temu nastavljaju "Ne gledaj mi u pijat" Hane Jušić, koji je bio premijerno prikazan u sekciji Venice Days na Venecijanskom filmskom festivalu i "Ljepota poroka" Živka Nikolića, za ulogu u kojem je Mira Furlan osvojila Zlatnu Arenu. 

Ciklus, a i ovogodišnju kinotečnu sezonu, zatvara "Shortbus", erotska komedija Johna Camerona Mitchella o skupini Njujorčana.

"Riječ je o malom remek-djelu s velikim srcem, dopadljivim likovima, odličnim soundtrackom i utopijski orgazmičkom završnicom dovoljno snažnom da naelektrizira novu generaciju gledatelja", kažu iz Kinoteke.

Među Novitete stižu dva hvaljena festivalska naslova, "R.M.N. Stanje nacije" rumunjskog redatelja Cristiana Mungiua, intrigantna politička drama o odnosu oca i sina u ksenofobnoj zajednici te "Ljubavni život" japanskog redatelja Kôjija Fukade, obiteljska melodrama o modernoj ljubavi.

Na repertoaru je i dalje egzistencijalistička drama "Tovar" Jezryja Skolimowskog i crna komedija "Da li ste vidjeli ovu ženu?" Dušana Zorića i Matije Gluščevića.

U suradnji s udrugom Zagreb Pride i u sklopu Mjeseca ponosa prikazuje se "LGBT_SLO_1984"  Borisa Petkoviča, prvi dokumentarni film koji na sustavan i sveobuhvatan način prikazuje povijest slovenskog LGBTIQ pokreta.

Nakon filma održat će se razgovor s redateljem, snimateljicom Leom Aymard te fotografkinjom i aktivistkinjom Jasnom Klančišar. Ulaz na projekciju je besplatan, uz obvezno preuzimanje ulaznice na blagajni.

Novo izdanje programa Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a je pod nazivom "Što točno ne možete vidjeti u onome što ja vidim? posvećeno palestinskim filmskim i videoumjetnicama. 

Nakon posebne projekcije Moj prvi odlazak u kino, glavni program festivala KinoKino započet će projekcijom domaće kino uspješnice "Dnevnik Pauline P." Nevena Hitreca. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter