ZAGREB

Motovunski program za mlade Timpetill od ovog ljeta u Delnicama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Motovunski filmski festival, koji će se ove godine održati pod nazivom Cinehill i u Gorskom kotaru, od 13. do 16. lipnja po prvi put na novu lokaciju dovodi i program filmova za djecu i mlade - Timpetill. 

"Vjerni svom pustolovnom izviđačkom duhu, Timpetill i njegova mlada publika prvi će utabati put do filmskog platna među čarobnim šumovitim brdima Gorskog kotara i dovesti festival na područje gdje ga još nije bilo", najavljeno je s festivala.

Program, sa sedam dugometražnih i niz kratkometražnih filmova iz svih dijelova Europe, osmišljen je kako bi djeca razvila interes za europske priče i proširila svoje filmske vidike i iskustva. 

S Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu stiže "Kiddo", nizozemski film ceste redateljice Zare Dwinger, iz Španjolske "Full of Grace" Roberta Buesa, dok su za najmlađe pripremljena dva cjelovečernja animirana filma i paket kratkih hrvatskih animiranih uradaka.

Sudjeluju sve područne škole, a projekt je dio šireg europskog projekta Young4Film, namijenjenog razvoju europske filmske publike kroz edukaciju mladih. 

"Baš kao i njegova književna inspiracija, Timpetill je grad bez odraslih. U njemu vladaju i stvaraju djeca i mladi, a kreativnost i snaga mladenačkog duha prožima sve, od izbora filmova do pobjednika programa", ističe se u najavi.

Program su kreirale filmske studentice s Akademije dramske umjetnosti i Sveučilišta Vern, a o najboljem filmu iz programa odlučivat će mladi žiri.

Projekt Young4Film održava se uz potporu potprograma MEDIA Kreativne Europe i Hrvatskog audiovizualnog centra, u suradnji s Međunarodnim filmskim festivalom Kino Otok (Slovenija), Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma Beldocs (Srbija), Međunarodnim festivalom kratkometražnog filma u Vilniusu (Latvija), festivalom Piccolo Grande Cinema (Italija) i programom A Bao A Qu (Španjolska).

Selektori programa filmova za djecu su Dora Čaldarović, Lucija Dušman, Emma Grgurić, Nina Karaman, Kristina Košutić, Karla Perica i Leona Wright, pod stručnim vodstvom motovunske producentice i selektorice Inje Korać te predselektorice Valentine Lisak.

U Delnicama će se predstaviti i rezultati  radionice za mlade filmske programere Motovun Film Festivala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter