ZAGREB

Film "Pongov poziv" za otvaranje nove KineDok sezone

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Besplatnim projekcijama filma "Pongov poziv" o romskoj internetskoj aktivističkoj zvijezdi u Puli i Zagrebu u četvrtak se otvara nova KineDok sezona. 

Prva projekcija održava se u četvrtak u Puli, u klubu i knjižari Giardini 2, uz online razgovor s Marekom Pongom, sinom naslovnog junaka i jednim od protagonista filma. Zagrebačka projekcija filma u Dokukinu KIC najavljena je za subotu, 13. svibnja.

Štefan Pongo je vozač kamiona, otac, suprug, emigrant, Rom, koji je prije petnaest godina s obitelji emigrirao iz Češke u Veliku Britaniju kako bi ih zaštitio od rasne diskriminacije.

U tome je uspio, djeca su završila fakultete i obitelj živi dobro, no kad je češki predsjednik izjavio da su Romi neradnici, Štefan na Facebooku pokreće akciju. Pristižu mu tisuće slika Roma na svojim radnim mjestima, a Štefan postaje lice novonastalog pokreta. Njegov sin nastavlja očevu borbu protiv diskriminacije pripadnika romske zajednice pri zapošljavanju.

Projekcijama tog filma KineDok najavljuje katalog novih 13 filmova koji će se prikazivati tijekom idućih godinu dana u okviru te mreže za alternativnu distribuciju dokumentarnih filmova iz središnje i istočne Europe koja okuplja netradicionalna prikazivačka mjesta u šest europskih zemalja.

"Pongov poziv" režirao je Tomáš Kratochvíl, a dosad je prikazan na festivalima Sheffield DocFest, One World IFF, Human Rights Film Festival Berlin, Ji.hlava IDFF, Bergamo Film Meeting.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater