ZAGREB

Besplatne projekcije finalista Nagrade publike LUX u Zagrebu, Zadru i Puli

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ususret dodjeli Nagrade publike LUX, Europski parlament u Hrvatskoj, u suradnji sa Zagreb Film Festivalom, od kraja travnja organizira besplatne projekcije finalista te nagrade u Zagrebu, Zadru i Puli.

Projekcije počinju 25. travnja hrvatskom manjinskom koprodukcijom "Dani suše" u zagrebačkom kinu Kinoteka, a završiti 9. svibnja pobjedničkim filmom Berlinala "Alcarràs", uz obilježavanje Dana Europe.

U završnici su još "Will-o’-the-Wisp", portugalska melodrama nominirana za Queer palmu, koja se prikazuje premijerno u Hrvatskoj, komedija "Trokut tuge", jedan od najgledanijih europskih filmova sezone, te za Oscara nominirana drama o odrastanju "Blizu".

Film "Dani suše" o mladom i idealističnom državnom odvjetniku turskog redatelja i scenarista Emina Alpera premijerno je prikazan u programu Izvjestan pogled Festivala u Cannesu, a osvojila je među ostalim i 'europskog Oscara' za montažu.

"Will-o’-the-Wisp" Joãoa Pedra Rodriguesa, filmska posveta seksualnim fantazijama o vatrogascima, premijerno je prikazan u Cannesu (15 dana autora), a nagrađen je Grand prixom žirija na festivalu u Sevilli. Prikazat će se 2. svibnja u kinu Kinoteka.

Prvi film na katalonskom jeziku koji je osvojio berlinskog Zlatnog medvjeda, "Alcarràs" španjolske redateljice Carle Simón dirljiva je posveta tradicijama koje polako nestaju, a na programu Kinoteke je 9. svibnja.

Dobitnica Grand prixa u Cannesu i za Oscara nominirana drama "Blizu" belgijskog redatelja Lukasa Dhonta govori o trinaestogodišnjim prijateljima čija bliskost izazove podrugljive komentare njihovih vršnjaka.  Prikazuje se 2. svibnja u zadarskom kinu Zona (Providurova palača).

Zlatnom palmom Cannesa ovjenčana satira suvremenog kapitalizma "Trokut tuge" Rubena Östlunda osvojio je četiri “europska Oscara” – za najbolji film, režiju, scenarij i glumca, koji je pripao proslavljenom hrvatsko-danskom glumcu Zlatku Buriću – Kići.  Na programu je pulskog Kina Valli 5. svibnja.

Nagrada publike LUX, koju dodjeljuju Europski parlament i Europska filmska akademija, u partnerstvu s Europskom komisijom i udrugom Europa Cinemas, skreće pozornost na filmove koji podižu svijest o aktualnim europskim društvenim i političkim pitanjima. 

O pobjedniku zajednički odlučuju europarlamentarci i publika, koja do 12. lipnja može ocijeniti nominirane filmove na službenoj stranici nagrade, https://luxaward.eu/en/.

Nasumično odabrani sudionici dobit će priliku sudjelovati na svečanosti dodjele nagrade 14. lipnja u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of