ZAGREB

Dokumentarni online vikend HAVC-a za 15 godina

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatski audiovizualni centar proslavlja 15 godina postojanja nizom programa, a jedan od njih je i besplatni dokumentarni online vikend, u okviru kojega će se od 8. do 10. travnja prikazati 15 hrvatskih dokumentaraca.

Filmovi različitih tema koji su postizali zapažene rezultate i podršku domaće publike i filmske struke bit će u okviru programa "H 15 – 15 godina u našem filmu" dostupni na web stranicama HAVC-a, najavljeno je.

Među njima je nagrađivani film "Srbenka" (2018.) Nebojše Slijepčevića koji prati postavljanje predstave o Aleksandri Zec u režiji Olivera Frljića, što se pretvara u kolektivnu psihoterapiju. U Cannesu je osvojio nagradu Doc Alliance, a Europska filmska akademija uvrstila ga je među petnaest najboljih europskih dokumentarnih ostvarenja u 2018. 

Tu su i "Iza lica zrcala" (2016.) Katarine-Zrinke Matijević, autoričina osobna potraga za unutarnjim mirom prikazana kroz putovanje Likom, "Oni samo dolaze i odlaze" (2017.) Borisa Poljaka, vizualna posveta splitskim Bačvicama, mediteranska komedija "Pusti Dobre, pusti" (2018.) Vlatke Vorkapić i "Blokada" (2012.)  Igora Bezinovića o studentskom prosvjedu. 

"Generacija ‘68" (2016.) Nenada Puhovskog ispisuje hommage generaciji s kojom dijeli mladenačke zanose, "Iza ogledala" (2011.) filmski autoportret Jagode Kaloper, "Slučajni sin" (2008.) potraga je redatelja Roberta Zubera za biološkom majkom, a "Tusta" (2019.) Andreja Korovljeva biografski dokumentarac o frontmenu KUD Idijota.

Posjetitelji će moći pogledati i dokumentarno-eksperimentalni film "Rakijaški dnevnik" (2015.) Damira Čučića, "U braku sa švicarcem" (2013.)  Arsena Oremovića o problemu kredita u "švicarcima", a nekoliko dokumentaraca ima ratnu tematiku - "Tri" Gorana Devića iz 2008., "Ratni reporter" (2011.) Silvestra Kolbasa i "Presuda" (2011.) Đure Gavrana.

Bit će tu i "Pouke o čovječnosti" (2019.) Branka Ištvančića o pakračkim braniteljima koji su spasili tristotinjak bolesnika pakračke bolnice, od čega su većinom pacijente srpske nacionalnosti s odjela psihijatrije.

Online filmskih vikendi u sklopu programa H15 održavat će se nastavno na završetak najznačajnijih domaćih filmskih festivala – ZagrebDoxa, Animafesta Zagreb, Festivala eksperimentalnog filma i videa – 25 FPS, Pulskog filmskog festivala te Zagreb Film Festivala.

Cilj online filmskih vikenda jest učiniti filmove različitih rodova dostupnima publici diljem Hrvatske, posebno onim gledateljima koji nemaju kino u svojoj sredini, ističu iz HAVC-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini