ZAGREB

ZagrebDox: Gust cjelodnevni filmski program i na dan dodjele nagrada

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na dan dodjele nagrada festival dokumentarnog filma ZagrebDox nastavlja s gustim rasporedom paralelnih filmskih projekcija u svih pet dvorana Kaptol Boutique Cinema, od poslijepodnevnih do kasnovečernjih sati.

S festivala kažu da će i ova subota biti sve samo ne "ceremonijalna", jer je često riječ o najposjećenijem festivalskom danu u koji se programski smještaju posebno atraktivni naslovi. 

Program kreće u 15 sati novim filmom oskarovke Laure Poitras "Ljepota i krvoproliće" o fotografkinji i aktivistkinji Nan Goldin, te filmom o snovima mladih u "Sanjati Arizonu" danskog autora Jona Banga Carlsena i "Kli(n)kom" o tinejdžerskoj influencerici čiji život ima i mračnu stranu.

Slijede "Raj", na IDFA-i nagrađen za snimke velikih sibirskih požara te "Suho tlo u plamenu" o ilegalnoj rafineriji nadomak Brasílije.

U međunarodnoj konkurenciji su i "Međuzbroj", iranski obiteljski filmski esej, "Alis" o kolumbijskim djevojkama na terapiji vođene imaginacije, "Izlazak" o arktičkim morževima, "Divlje ranjene životinje" o očinskoj "postporođajnoj depresiji" i "Aralkum" o pretvaranju Aralskog mora u pustinju. 

Regionalna konkurenciji donosi filmove "Majčino mlijeko" o mljekarici stisnutoj između pritiska nasljeđa i novih životnih izbora, te "Hope Hotel Phantom, smješten u hotel gdje je pregovaran Daytonski mirovni sporazum i nostalgično-obiteljski "Tišina stabala banane".

Prikazat će se i na Sundanceu nagrađene libanonske "Sirene" o trash metal gitaristici s periferije Bejruta te "Vitić pleše" Borisa Bakala, koji će nakon predstave govoriti o dokumentiranju borbe za obnovu slavnog zagrebačkog nebodera, "Dezerteri" Damira Markovine, "Lopte" Gorane Jovanović i "Kad odrastem" Claire Billet i Oliviera Jobarda.

Iz programa se ističu još "Vječno proljeće, kanadski animirani film o hakiranju kineske državne televizije 2002. te najbolji film IDFA-e "Apolonia, Apolonia" Lee Glob, portret redateljice i naslovne slikarice o kojem će autorica razgovarati s publikom. 

Filmom "U vatri: rekvijemu za Katiju i Mauricea Kraffta" Werner Herzog gledatelje vodi na najveće svjetske vulkane, film "Manifest" u brutalni svijet ruskih tinejdžera, dok će im se u opuštenijem tonu obratiti argentinski mesari u "Tvrdom srcu" i queer redatelj u filmu "Anhell69".

Subotnji program završava projekcijama u 22 sata filmovima "Iz sve snage" i "Gigi zvan zakon", a u nedjelju će se tradicionalno prikazati nagrađeni filmovi, u programu The Best of Fest.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini