ZAGREB

Niz projekcija uoči dodjela nagrada na ZagrebDoxu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Papa Franjo na putu u filmu modernog klasika, šokantne snimke ruskih tinejdžera, raspjevana ugandska oporba, queer redatelj u kokainskoj prijestolnici, filipinski ratnici okoliša, neke su od tema filmova koji će u petak biti prikazani na ZagrebDoxu, uoči subotnje dodjele nagrada.

Program otvaraju autobiografski film "Vječnost za tebe i mene" Sanne This iz programa Happy Dox, "Mali 70-ih" njemačkog redatelja Markusa CM Schmidta o big bandu iz Malija iz programa Glazbeni globus te domaći filmovi iz Regionalne konkurencije "Knin-Zadar" Melite Vrsaljko, "Horror vacui" Borisa Poljaka i "Prizori s mojim ocem" Biserke Šuran.

Slijede biografski film "Bobi Wine: narodni predsjednik" Christophera Sharpa i Mosesa Bwaya o ugandskom vođi opozicije i "zeleni" dox "Opasno" o filipinskim ekološkim ratnicima Karla Malakunasa.

U sklopu autorske večeri Igora Bezinovića, uz projekciju osam filmova (Natprosječan, Susret, Čekanje, Kierkegaard, Lovettovi, Kartoline: Momjan, Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio i United Colors of Zagreb), održat će se i razgovor koji moderira Diana Nenadić. Bezinovićevo stvaralaštvo djelomično se doživljava kao šetnja po društvenim, materijalnim i rodovskim marginama na kojima se dokumentarizam spaja s elementima fikcije, eksperimenta i animacije, ističu sa ZagrebDoxa, dodajući kako je, s druge strane, nedvosmisleno riječ o aktivističkoj filmografiji iz srca turbulentnih zbivanja.

U programu Teen Dox prikazat će se "Odrastanje" Kanađanke Fanie Pelletier, film o naraštaju koji odrasta između virtualnog i stvarnog svijeta, a u Regionalnoj konkurenciji "Dezerteri" Damira Markovine i "Lopte" Gorane Jovanović.

Uz projekciju turskog biografskog filma "Plava iskaznica" (Burcu Melekoglu i Vuslat Karan) o glumici Rüzgar Erkoçlar koja u tajnosti mijenja spol, održat će se i panel "Biti transrodna osoba u Hrvatskoj" na kojemu, uz moderaciju Dine Pokrajac, sudjeluju Bojana Ivanišević, Espi Tomičić i Iva Žegura.

Tu su i za Oscara nominiran film "Izlazak" Jevgenije Arbugajeve i Maksima Arbugajeva o pomorskom biologu koji na sibirskom Arktiku proučava morževe, priča o očinstvu i tjeskobi "Divlje ranjene životinje" Jakoba Pagela Andersena,  "Aralkum" Mile Žluktenko i Daniela Asadija Faezija, "Hrpa amatera" Kim Hopkins o članovima britanskog radničkog filmskog kluba koji rade remake omiljenog mjuzikla, te "Na putu" Gianfranca Rosija o dva pastoralna posjeta pape Franje Lampedusi i Bliskom istoku.

"Manifest" Angie Vinchito, 'found footage' film sastavljen od šokantnih videa ruskih tinejdžera na YouTubeu i TikToku, označen kao 18+, bit će popraćen panelom "Mentalno zdravlje mladih i društvene mreže" u kojem, uz moderaciju Dine Pokrajac, sudjeluju Judita Gamulin, Lovro Marušić, Kristijan Orešković i Sena Puhovski.

Međunarodna konkurencija nastavlja se filmovima "Tvrdo srce" Martína Benchimola i "Anhell69" Thea Montoye, a program završava projekcijama filmova "Nothing Compares" o Sinéad O'Connor, "Enemies 86" Josipe Krčelić te "U posjetu Fortuni".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater