SPLIT

Festival zavičajne književnosti održat će se u listopadu u Splitu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Festival zavičajne književnosti, kojemu je cilj poticanje kvalitetnog književnog stvaralaštva i afirmiranje zavičajnih književnika, održat će se u listopadu u Splitu, a u ponedjeljak, 3. travnja bit će objavljen natječaj na koji zainteresirani mogu poslati dosad neobjavljene radove.

Natječaj će biti otvoren do 1. svibnja, a radove treba poslati u ogranak Matice hrvatske u Splitu. Prosudbeno povjerenstvo prijavljene će radove pregledati te odabrati pet najboljih, a nagrada će biti objavljivanje knjige.

S obzirom na raznolikosti Splitsko-dalmatinske županije i vrijednosti koje posjeduje kroz hrvatski jezik, tradicijske običaje, ali i kroz dijalekte, cilj je festivala pomoći neafirmiranim književnicima s iznimnim potencijalom, istaknuo je župan Blaženko Boban.

Predsjednica splitskog ogranka Matice hrvatske Snježana Šetka napomenula je da je riječ o manifestaciji koja dosad nije postojala na tom području, a njome se želi potaknuti književno stvaralaštvo i afirmirati zavičajne književnike.

Podsjetila je da puno ljudi piše pjesme, prozu, drame ili romane, ali nemaju mogućnost svoja djela predstaviti javnosti. Sada imaju priliku za to, a na Festivalu u listopadu bit će predstavljena djela i autori, rekla je Šetka.

Cilj manifestacije je poticanje i promicanje kvalitetnog književnog stvaralaštva hrvatskih zavičajnih književnika, njegovanje štokavskog i čakavskog narječja, afirmacija zavičajnih književnika i njihovih djela te obogaćivanje hrvatske pisane baštine.

Na pitanje je li zadovoljna hrvatskim jezikom u hrvatskom medijskom prostoru, Šetka je odgovorila da joj je žao reći kako hrvatski jezik nekako nestaje u Hrvatskoj jer sve više dominiraju strani izrazi koje razumiju samo neke kategorije i određene generacije.

"Zato mi je drago reći da Matica hrvatska radi na pripremi Zakona o hrvatskom jeziku koji će, nadam se, ove godine biti usvojen jer je Matica najstarija hrvatska kulturna institucija osnovana prije 180 godina upravo radi očuvanja hrvatske baštine i identiteta. A što smo mi bez svoga jezika?", upitala je na kraju Šetka.

Osim ogranka Matice Hrvatske Split u realizaciji projekta sudjeluju i Književni krug Split te Katedra za hrvatski jezik splitskog Filozofskog fakulteta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini