ZAGREB

"Ove tihe šume" Kimi Cunningham Grant u izdanju Petrinih knjiga

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U izdanju nakladničke kuće Petrine knjige izašao je kriminalistički roman "Ove tihe šume" japansko-američke autorice Kimi Cunningham Grant, tajanstveno i napeto štivo koje zalazi u turobnu stvarnost oca kojeg grijesi iz prošlosti tjeraju na izolaciju od civilizacije.

Kimi Cunningham Grant spisateljica je japansko-američkog podrijetla koja živi i radi u Pennsylvaniji. Dvostruka je dobitnica Memorijalne nagrade Dorothy Sargent Rosenberg za poeziju te stipendije Vijeća za umjetnost Pennsylvanije za kreativnu publicistiku. Njezine pjesme i eseji objavljeni su u časopisima Literary Mama, RATTLE, Poet Lore i Whitefish Review. Autorica je triju knjiga. "Silver Like Dust" su memoari koji govore o njezinim djedovima i baki te njihovoj internaciji tijekom Drugog svjetskog rata. Druga knjiga, "Fallen Mountains", književna je misterija smještena u gradić u Pennsylvaniji gdje je upravo započelo frakturiranje stijena.

"Ove tihe šume" priča je o preživljavanju, žrtvi i granicama do kojih će otac otići kad se suoči s gubitkom svega.

Roman donosi priču o Cooperu i njegovoj mladoj kćeri Finch, koji već osam godina žive u zabačenoj kolibi u šumi na sjeveru Apalačkog gorja. Finch se s vremenom počinje odupirati izoliranom životu koji joj je Cooper stvorio, a njega i dalje proganja bolna istina o onome što je morao učiniti kako bi stigli onamo.

"Ove tihe šume" napeto je štivo koje ocrtava volju protagonista da umakne prošlosti, uspori uzročno-posljedične veze te da izgradi iluzionistički narativ koji ga oslobađa okova nadolazećih negativnih sankcija, stoji u najavi. Predstavljajući bogato oslikane karaktere u više ili manje realnim situacijama, autorica se blago odmiče od tipičnog kriminalističkog romana težeći ka otvaranju moralnih pitanja i katarzičnom učinku, a ne pukoj napetosti i avanturizmu.

Ostavljajući prostor za materijaliziranje vlastita moralnog putokaza, ova knjiga propituje granice čovjekove volje i nade u mogućnost dugoročnog zatvaranja očiju pred računima koji neminovno dolaze na naplatu.

Prijevod na hrvatski potpisuje Aleksandra Barlović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum