NOVA FOTOMONOGRAFIJA

Rovinj - Grad oblikovan morem: Portret grada, njegovih ljudi, arhitekture…

  Bogato opremljenim trojezičnim izdanjem (tekstovi su na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku), na 320 stranica i 275 fotografija prepričava se povijest i predstavlja sadašnjost Rovinja

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Nova fotomonografija

Nova fotomonografija


Nova fotomonografija Rovinja, naslova "Rovinj - Grad oblikovan morem", izdavača Studiolaba iz Pule, bit će predstavljena u srijedu, 29. ožujka, u Multimedijalnom centru u Rovinju u 19 sati. Autori su Igor Zirojević, Silvio Forza i Nicolò Sponza.

Bogato opremljenim trojezičnim izdanjem (tekstovi su na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku), na 320 stranica i 275 fotografija prepričava se povijest i predstavlja sadašnjost Rovinja.

Od prapovijesti, antičkog Rima, srednjeg vijeka Franaka i Svetog rimskog carstva, pa sve do dugog mletačkog razdoblja, doba Austrije, Italije i Jugoslavije - slijede poglavlja o povijesnoj baštini, tradicijama i mitovima, prirodi, pa "Rovinju danas" s pričama i fotografijama o gospodarstvu, poljoprivredi, turizmu, institucijama i centrima kulture i znanosti koji djeluju u gradu. Konačno, tu je i kratka kronologija povijesti Rovinja.

Listanjem ove fotomonografije čitatelj se susreće s glavnim odrednicama, prekretnicama i likovima Rovinja: tu su rovinjski arhipelag i rezervat Palud, geološki jedinstven kamenolom Monfiorenzo i prapovijesna gradina Monkodonja, kula Turnirna i romaničke crkve, gradska vrata i zidine, freska iz komunalne palače i Balbijev luk, crkva sv. Eufemije i franjevački samostan, batana i bitinade, spacio i Rovinjsko Selo, Centar za istraživanje mora instituta "Ruđer Bošković" i Centar za povijesna istraživanja, škole i galerije, ribarstvo i tvornica duhana.

Naravno, puno je stranica posvećeno turizmu, od početaka s plemićima Hütterottom i Milevskijem pa sve do današnjih boutique hotela i suvremene smjele arhitekture koja smještajnim objektima daje dodanu vrijednost.

Sadržaj ključno oplemenjuje estetika zadana dizajnom, prvenstveno fotografijama Igora Zirojevića: od detalja pa sve do fotografija iz zraka, dronom i avionom, autor portretira grad i njegovu arhitekturu.

Tekstove su napisali novinar i publicist Silvio Forza te knjižničar Centra za povijesna istraživanja Nicolò Sponza, koji potpisuje uvodnik knjige. Paola Orlić i Ivana Ostojčić autorice su hrvatskog, odnosno engleskog prijevoda, dok su lektori Miodrag Kalčić (hrvatski) i Paola Delton (talijanski). Grafički prijelom djelo je Gordane Brborović.

Valja napomenuti kako je ovo prva fotomonografija Rovinja izašla u ovom stoljeću. Naime, zadnju publikaciju takve vrste izdala je zagrebačka kuća "Garmond" 1994., s tekstovima Miroslava Bertoše, Antuna Milovana i Tanje Štambuk.

Prezentaciju nove fotomonografije Rovinja, uz nazočnost autora, organiziraju Zajednica Talijana Rovinja i Pučko otvoreno učilište Rovinj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter