KARLOVAC

Proglašeni dobitnici nagrada na IV. Booktrailer Film Festivalu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Prvu nagradu na IV. nacionalnom Booktrailer Film Festivalu održanom u petak u Karlovcu, prvo mjesto osvojila je Tonka Marinković iz Srednje škole Duga Resa za video o knjizi "Žena u crnom" autorice Susan Hill.

Drugonagrađeni je film Leonarda Jerlekovića iz Gimnazije Velika Gorica o knjizi "Povratak Filipa Latinovicza" Miroslava Krleže, a treće mjesto osvojio je film grupe autora Luisa Federbera, Anje Didović, Frana Šameca i Nike Štimac iz Srednje škole Delnice za video o knjizi "House of Voices" (T.M. Collins).

Sva tri filma dobila su novčane nagrade (450, 300 i 150 eura) te plasman na XVI. BFF u Bresci u Italiji, gdje će se natjecati 28. ožujka za Europsku nagradu i nagradu publike, rekla je voditeljica nacionalnog BFF-a Martina Vičić Crnković i poželjela im sreću.

Riječ je o videoreklamama za knjige u trajanju do 90 sekundi, zajedno s najavnom i odjavnom špicom.

Dvoje članova žirija, profesori filmske umjetnosti Ana Đordić i Ilija Barišić pohvalili su svih 12 radova koji su ušli u nacionalnu konkurenciju BFF-a, a to su radovi srednjoškolaca iz Nove Gradiške, Požege, Pule, Zagreba, Velike Gorice, Delnica, Duge Rese i Karlovca.

Većinom su svi foršpani pogodili bit knjige za koju su nastali, autori su pokazali veliku kreativnost i generalno možemo biti zadovoljni s ostvarenjima koja su ušla u konkurenciju za nagrade, ocijenila je Đordić.

Barišić je za pobjednički film "Žene u crnom" rekao da je napravljen na vrlo visokoj, gotovo profesionalnoj razini te da je kvalitetom odskočio od ostalih filmova.

U pročitanoj ocjeni trećeg člana žirija redatelja Danijela Kušana, koji je bio odsutan, stoji da se pobjednički rad "istaknuo po dobrom ritmu i napetoj atmosferi, a prateća glazba, natpisi i montaža ostavljaju dojam pravog filmskog trailera".

Organizator BFF-a je Gimnazija u Karlovcu, a ravnateljica škole Snježana Štanjgar nazvala je festival “konzumiranjem kulture na vrlo kreativni način, s poticanjem na čitanje knjiga i kreativnim stvaranjem na temu pročitanog".

Ravnateljica Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić Kristina Ćunović rekla je da knjižnica kao suorganizator ovim BFF-om završava dvotjednu proslavu 185. obljetnicu postojanja, te da "gledajući okupljene čitače-filmaše nije nimalo zabrinuta za budućnost čitanja knjiga i novih 185 godina postojanja knjižnice".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini