ZAGREB

Izložba Eugena Fellera u zagrebačkoj Laubi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kuća za ljude i umjetnost, zagrebačka Lauba otvara u petak, 17. ožujka izložbu Eugena Fellera koja je rezultat međusobne suradnje na umjetničkoj intervenciji Art & grad.

Izložba predstavlja višestruko nagrađivanog umjetnika koji je na likovnoj sceni prisutan od kasnih pedesetih godina kada je počeo izlagati svoje radove.

"Radeći, početkom šezdesetih, Malampije, slike reljefnih površina i monokromnih struktura, afirmirao se, uz Ivu Gattina, kao najvažniji i najradikalniji predstavnik informela u hrvatskom slikarstvu", ističe se u najavi izložbe.

Kasnije je bio blizak minimalizmu i geometrijskoj apstrakciji, a inačice tih vokacija istražuje i do danas. Od 1969. je živio u Italiji, u mjestu Sestri Levante pokraj Genove, odakle se vratio 2000. godine. 

Osim slikarstvom, bavi se objektima, crtežom i grafikom, a radovi mu se nalaze u mnogim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama. 

Uz mnoge nagrade ističe se ona iz 2017. - Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo. Njegova izložba će biti otvorena do 28. ožujka.

Lauba otvara i izložbu Stanislava Habjana

Dan nakon otvorenja  te izložbe, 18. ožujka, otvara se izložba Stanislava Habjana, "My Brother Is Watching M".

Iz Laube kažu kako su motivi i teme izložbe koja se na prvi pogled doima kao ilustrirana čitaonica vrijeme i načini njegova čitanja, umjetnička izdvojenost i životna pripadanja, identiteti i njihove množine, prožimanja i međuprostori između intimnog i javnog, pojavnog i duhovnog, igre i kreacije, slike i teksta.

Tu su i kratki filmovi s plesom i glazbom, a među autorovim sugovornicima - sudionicima i koautorima Habjanovih novih dijaloga, su " umjetnici i kritičari, učitelji i prijatelji, postojeći i zamišljeni autori i likovi, ne uvijek i nužno vidljivi ili čujni".

"Interaktivna i multimedijska, s naglaskom na književnost, pjesništvo i glazbu, izložba je ujedno i umjetnikov cjelodnevni radni prostor, mjesto dijaloga uživo: predstavljanja nove knjige i izvođenja novih pjesama, razgovora i dokumentiranja, razmjena i druženja", ističe se u najavi izložbe.

Njegovo stvaralaštvo obuhvaća pisanje, dizajn, likovnost, performans, multimediju, a dio toga moći će se pogledati u Laubi do 25. ožujka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter