Denis Kontošić objavio sunčestok

Inženjer strojarstva s pjesničkom dušom posvetio je zbirku ženama

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Sunčestok

Sunčestok


Riječ je o četvrtoj autorovoj samostalnoj zbirci pjesama koje posvećuje ženama koje su obilježile njegov život, pokojnoj majci Erminiji, supruzi Dorini te kćerkama Roberti i Larisi

"Sunčestok" je naziv nove pjesničke zbirke barbanskog pjesnika i djelatnika u kulturi Denisa Kontošića koja je nedavno ugledala svjetlo dana. Riječ je o četvrtoj autorovoj samostalnoj zbirci pjesama koje on posvećuje ženama koje su obilježile njegov život, pokojnoj majci Erminiji, supruzi Dorini te kćerkama Roberti i Larisi.

Deskripcije

Ova zbirka, kao i autorove prethodne, slavi život, nova rođenja, malog čovjeka, ali i njegovu rodnu toliko voljenu Barbanštinu, uz sugestivne deskripcije.

Recenzentica Samanta Milotić Bančić navodi da je "Kontošićeva lirika odraz njegova vlastita unutarnjeg doživljaja svijeta. Svestranost njegovih interesa i životnih stremljenja opisana je kroz stihove različite tematike". Istaknula je da je Kontošić profesor i inženjer strojarstva s pjesničkom dušom.

Prof. dr. sc. Lina Pliško stručno se osvrnula na čakavštinu prisutnu u ovoj zbirci, navodeći da tu dominiraju riječi sunce i oblak, te plava boja. Napomenula je također da je to zbirka toplih emocija.

Dan-danas kada sve više jezika, a time i dijalekata te mjesnih govora uslijed procesa globalizacije izumire, svakako da je hvalevrijedan svaki doprinos očuvanju toga dijela baštine.

Denis Kontošić, iznimno aktivan djelatnik u kulturi – kako u organizaciji, priređivanju događanja, zbirki i susreta, tako i u pisanju, donosi jednu vrijednu zbirku, poput škrinjice uspomena, što predstavlja simbiozu prošlosti, sadašnjosti, zavičajnosti, putem svojevrsnog albuma impresija, emocija, uspomena, reminiscencija gdje mikrokozmosi nadilaze svoje okvire i granice.

Putovanje je to tragovima memorije, uspomena, okusa, mirisa i vizualnih senzacija iz djetinjstva, sjećanje na drage ljude, na obitelj. Čitav kaleidoskop uspomena i senzacija pojavljuje se ovdje isprepleteno s lirskim emocijama, sugestivnim prikazom krajolika i sličica iz osobnog albuma nastalih u okviru toga krajolika.

Autor pokazuje vrlo dobro znanje dijalekta i mjesnog govora, uz prisutnu akcentuaciju, što je dan-danas nažalost rijetko prisutno u zbirkama koje valoriziraju dijalektalno stvaralaštvo.

Mnoštvo emocija

Mnoštvo emocija otvara se pred čitateljima predstavljajući zanimljivi mozaik satkan od nijansi osjećaja, ljubavi prema dragim osobama. Neke su pjesme više narativne strukture, ali sve su naglašeno lirske, snažne.

Na samome kraju zbirke nalazimo na foto-album autora i njegove obitelji te njemu značajnih trenutaka.

Knjiga je objavljena u vlastitoj nakladi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum