ZAGREB

Zagreb: Veliki interes za program "Kultura i umjetnost u zajednici"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Grad Zagreb provodi četveromjesečni program "Kultura i umjetnost u zajednici", prvi takav program financiran putem javnog poziva, a izvrsna posjećenost prvih događanja pokazuje da postoji veliko zanimanje za kulturna događanja u različitim četvrtima, ističu u Gradu.

Riječ je o prvom programu financiranom putem Javnog poziva za financiranje programa Kulture i umjetnosti Grada Zagreba.

"Ovaj prvi poziv bio je svojevrsno ispitivanje interesa šire kulturne scene za ovakav oblik programskog djelovanja. I pokazalo se da doista postoji veliki interes jer je na poziv prijavljeno čak 205 programa, od kojih je odabrano 15, ukupno vrijednih više od 100.000 eura", izjavila je Hini pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Emina Višnić. 

Višnić ističe da su zato za ovu godinu za tu namjenu planirali povećanje financijskih sredstava.

"Izvrsna posjećenost već prvih događanja pokazuje da postoji veliki interes za kulturna događanja u različitim gradskim kvartovima“, rekla je pročelnica, najavljujući kako će se Javni poziv za programe Kultura i umjetnost u zajednici raspisati i ove godine.

Četveromjesečni program Kulture i umjetnosti u zajednici počeo je ciklusom "Priča mi se priča" Teatra Poco Loco u Donjoj Kustošiji, a nastavit će se u Gradskoj četvrti Stenjevec, kao i u Gradskoj četvrti Trnje Žaruljicom kulture na Savici, te Attackovom hibridnom zajednicom u Dugavama koju provode u suradnji s Autonomnim kulturnim centrom.

Dječje kazališne predstave Teatra Poco Loco gostovat će u dvoranama mjesnih odbora u zapadnom dijelu Zagreba, a prva na redu bila je predstava "Vuk i sedam kozlića" koja je dupkom ispunila dvoranu Mjesnog odbora Donja Kustošija.

Iz Teatra Poco Loco, koji su prve predstave počeli izvoditi 2014. godine u Centru mladih Ribnjak, kažu da su reakcije publike iznad svih očekivanja, a pokazalo se i koliko je velika potreba za programima u kvartu. 

"Suradnja s gradskom četvrti Stenjevec počela je lani kada smo na Dječjem trgu u Španskom izveli predstavu na kojoj je bilo više od 300 posjetitelja. Nakon toga krenuli su upiti - a kada ćete doći u naš kvart, u našu školu?", kažu u Teatru dodajući da sada zahvaljujući programu Kultura i umjetnost u zajednici imaju priliku nastaviti provedbu svojih programa. Uz dječje predstave održat će se i dva koncerta klasične glazbe, književni susreti te literarne i street art radionice.

Mjesto više tražilo se i na Savici gdje je održana Žaruljica kulture. "Prostor Mjesnog odbora bio je premalen za svu publiku koja je došla na predstavu 'Ritam tam - bajka o ritmu'", rekli su iz Udruge Žaruljica uz najavu dvadesetak aktivnosti za sve dobne skupine u prostorijama Mjesnog odbora i Knjižnici Savica te na otvorenim kvartovskim površinama. "Svi programi za publiku su besplatni", dodali su iz udruge Žaruljica.

Uz programe Teatra Poco Loco i Udruge Žaruljica do travnja ove godine u više gradskih četvrti Zagreba provest će se još 13 programa financiranih kroz Javni poziv Kultura i umjetnost u zajednici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini