ZAGREB

Objavljena knjiga Zvonka Pađana "Mala knjiga arhitekture"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Knjigu Zvonka Pađana "Mala knjiga arhitekture - Osvit, trajanje i sumrak klasičnog arhitektonskog izričaja", objavila je u svojoj knjižnici Posebnih izdanja Matica hrvatska.

Pađenova knjiga, ističe nakladnik, sažet je i razumljiv uvod u temeljne postulate arhitekture od njezinih početaka do današnjih dana.

Ocjenjuje kako autor nadahnuto i s čvrstom logičkom argumentacijom, u nizu kraćih poglavlja, ukazuje na središnje mjesto koje arhitektura ima u razvoju i održanju ljudske kulture i civilizacije.

Mala knjiga arhitekture" potiče brojna pitanja o prošlosti i sadašnjosti arhitekture te njezinim budućim perspektivama", napominje nakladnik i dodaje kako su s autorove kritičke teze zorno su ilustrirane mnoštvom primjera iz tradicionalne i suvremene arhitekture.

Naglašava kako ova knjiga nije repetitorij, ni suhoparna znanstvena rasprava nego je prije vapaj za održanje arhitekture kao djelatnosti te pledoaje arhitekturi kao 'kronologinji ljudske evolucije', kao 'zlatnom sarkofagu' ljudske kulture, 'kamenoj knjižnici', kako je opisuje autor.

Arhitektura određuje i oblikuje naš svakodnevni život, čini ga uživanjem ili patnjom, snom ili noćnom morom, ističe nakladnik.

Zvonko Pađan rođen je 1950. u Zagrebu u obitelji koja čuva graditeljsku tradiciju više od jednog stoljeća. Na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomira 1974. u klasi prof. Božidara Rašice. Na Filozofskom fakultetu pohađao je postdiplomski studij pod mentorskim vodstvom prof. dr. Milana Preloga i magistrirao 1982. 

Sredinom osamdesetih godina koordinator je na izradbi GUP-a grada Zagreba, za zapadni dio grada. Bavi se područjem vizualnih komunikacija, a osvojio je niz prvih nagrada na javnim i pozivnim natječajima izvan Hrvatske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater