ZAGREB

Noć europskog filma u Osijeku, Dubrovniku i Zagrebu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Manifestacija Noć europskog filma, koja promiče bogatstvo i raznolikost europske filmske kulture, održat će se od 6. prosinca u kinima Urania u Osijeku, Sloboda u Dubrovniku i Metropolis u Zagrebu pod sloganom "Podijelimo priče koje volimo!".

Od 6. do 9. prosinca taj projekt Kreativne Europe MEDIA u partnerstvu s Europa Cinemas i DKE - Uredima MEDIA obilježava se u 75 europskih gradova, 26 članica Potprograma MEDIA.

Održava se u širem kontekstu Mjeseca europskog filma, a sve će kulminirati dodjelom Europskih filmskih nagrada u Reykjaviku 10. prosinca, najavio je HAVC.

Kino Urania  6. prosinca prikazuje obiteljsku božićnu avanturu "Kapa" slovenskog redatelja Slobodana Maksimovića, kino "Sloboda" 8. prosinca igrani film "Krivotvoritelj" njemačke redateljice i scenaristice Maggie Peren, dok će u kinu Metropolis 9. prosinca biti prikazan dokumentarni film "Ennio" talijanskog redatelja Giuseppea Tornatorea.

Film "Kapa", nastao u hrvatskoj koprodukciji, prati dječaka iz doma za djecu koji želi provesti Božić s roditeljima, no provodi ga s nepoznatom imućnom obitelji i djevojčicom s kojom neočekivano krene u veliku pustolovinu.

Nakon filma održat će se razgovor s redateljem, a uz projekciju i prigodan božićni program Cinema Posh Store – razmjena starih božićnih ukrasa za nove. U sklopu Posh Storea održat će se i radionica izrade božićnih ukrasa za djecu, koje će djeca moći ponijeti kući, pokloniti nekome ili ukrasiti prostorije kina.

U središtu filma "Krivotvoritelj" je mladi Židov koji živi u Berlinu tijekom 1940-ih i skriva se od deportacije, koristeći identitet koji je sam stvorio. Tijekom dana krivotvori iskaznice i spašava mnoge živote.

Dokumentarac "Ennio" govori o legendarnom filmskom skladatelju Enniju Morriconeu koji je svjetski ugled stekao suradnjom s redateljem westerna Sergiom Leoneom. U filmu o njemu govore Clint Eastwood, Quentin Tarantino, John Williams, Hans Zimmer, Oliver Stone, Terrence Malick, Dario Argento, Kar-Wai Wong, Bernardo Bertolucci.

Ulaz na projekcije je slobodan.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater