ZAGREB

Počinje jubilarno, 20. izdanje Human Rights Film Festivala

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Projekcijom dokumentarnog filma "Godine super osmice" dobitnice Nobelove nagrade za književnost Annie Ernaux u nedjelju u zagrebačkom Kinu Tuškanac počinje jubilarno 20. izdanje Human Rights Film Festivala.

Do iduće nedjelje prikazat će se 26 dokumentarnih i igranih filmova novije produkcije autorskog filma i održati govorni program o aktualnim ljudskopravaškim temama. 

Annie Ernaux, u filmu otvaranja, koji redateljski supotpisuje sa sinom Davidom Ernaux-Briotom, kao i u svojim literarnim djelima, spaja autobiografiju sa sociološkim pogledom na suvremena zbivanja. Nakon projekcije tog filma slijedi svjetska premijera eksperimentalnog filma "Refrakcije" Vladislava Kneževića te hrvatska dugometražnog "Afterwater" Dane Komljena.

Festival donosi i četiri dokumentaraca Mantasa Kvedaravičiusa, litvanskog redatelja kojeg su u travnju ove godine ubili ruski vojnici dok je snimao u ukrajinskom Mariupolju - "Barzah", "Mariupolis", "Mariupolis 2", "Partenon".

Dokumentarac "Casa Susanna" Se´bastiena Lifshitza govori o istoimenoj kući koja je polovicom 20. stoljeća bila utočište heteroseksualnim muškarcima koji su se oblačili u žene, igrani film "Sparta" Ulricha Seidlai o pedofilu koji operira najsiromašnijim dijelovima Rumunjske, dok je novi film Véréne Paravel i Luciena Castaing-Taylora "De humani corporis fabrica" sniman u pariškim bolnicama.

Tu su i "Nema medvjeda" Jafara Panahija, kojeg je iranska vlast osudila na šestogodišnju zatvorsku kaznu kako bi ga spriječila da snima filmove, kolonijalni triler "Priča s Pacifika" Alberta Serre, "Eami" paragvajske redateljice Paz Encin o domorocima na području s najvećom stopom deforestacije i dokumentarac "Provincijska bolnica" sniman je u bugarskoj bolnici, novi filmovii Sergeja Loznice "Prirodna povijest uništavanja" i "Kijevski proces".

Tribine i predavanja u govornom programu festivala

U govornom dijelu festivala govorit će se o tome kako zagovarati ljudska prava i zadobiti podrsˇku, krizi mentalnog zdravlja u Hrvatskoj, sigurnom stanovanju, usvajanju u LGBTQI+ obiteljima u Hrvatskoj i Norveškoj, uz projekciju dokumentarnog filma "Sve obitelji su ravnopravne".

Akademija Saharov bavi se Ukrajinom, održat će se i Seminar za prekarna vremena, s online predavanja o kreativnom i intelektualnom radu, tribine o klimatskim promjenama i migracijama, izazovima Afrikanaca u Hrvatskoj, razgovori uz filmove "Veće od traume" Vedrane Pribačić i "Kroćenje vrta" Salome´ Jashi.

Filmovi se prikazuju u kinima Tuškanac i Kinoteka, govorni program je u Dokukinu KIC , a glazbeni, koncert grupe Kries, u klubu Močvara. Organizatori su Multimedijalni institut/MaMa Zagreb i URK/Močvara, a ulaz na sve programe osim glazbenog je slobodan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater