ZAGREB

Festival muzejskog filma i multimedije 5. i 6. prosinca

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Festival muzejskog filma i multimedije MUVI: muzeji-video-film u 9. izdanju od 5. do 6. prosinca online donosi 36 filmova na veliki raspon tema, od vunastog nosoroga, preko gladijatorskih igara u pulskom Amfiteatru do Slavoljuba Penkale.  

Muzejski dokumentacijski centar, organizator festivala, ističe kako im je cilj predstaviti i vrednovati hrvatsko kulturno nasljeđe, poticati suradnju kulturnih i kreativnih industrija te promicati hrvatski muzejski film izvan Hrvatske.

Filmovi se prikazuju u cjelinama - O muzejima, Umjetnici, Arhitekti i muzeji, MUO predstavlja muzejske zbirke, Izložbe i predavanja, Istraživanja, Predstavljamo: Etnografski muzej Split,  Edukativni filmovi i Izdvajamo: Arheološki muzej Pula. 

Kako je najavljeno, drugi dan festivala održat će se MUVI lab – blok u kojemu će autori raznih inovativnih multimedijskih projekata predstaviti najnovija dostignuća iz područja dizajna vizualnih komunikacija i primjene multimedije u produkciji baštinskih sadržaja.

Poseban je naglasak na produkciji mobilnih aplikacija, virtualnih izložbi i 3D animacija, online kataloga i mrežnih stranica.

Program festivala otvara Promotivni video Muzeja policije o razvoju hrvatskih redarstvenih snaga, od oružnika i žandarmerije do 90-ih godina. 

Narodni muzej Zadar donosi povijest spomenika kulture iz 13. stoljeća u Zadru koji je u 20. stoljeću služio kao Gradska knjižnica, Glazbena i baletna škola, karlovačka Aquatika prikazuje podvodni svijet akvarija na obali rijeke Korane, nematerijalnu baštinu Istre donosi "Karbunica" Centra za posjetitelje "Poklon" Parka prirode.

Dubrovački muzeji sudjeluje filmom o tekstilnoj i drugoj građi iz Makedonije koja se čuva u Dubrovniku, a Gradski muzej Varaždin filmom o nalazu kostura vunastog nosoroga na području Malog Segečaka.

Muzej Domovinskog rata u Splitu prikazuje film o ratnim događanjima u Splitu 90-ih godina i osnivanju dobrovoljačkog "Škverskog bataljuna", dok Etnografski muzej Splita obrađuje splitsku svakodnevicu i društveno-kulturološke promjene kroz vrijeme.

Prikazat će se projekt "Hej, zaljubi se u muzej" Prirodoslovnog muzeja Rijeka koji otkriva neobične detalje iz biologije različitih biljnih i životinjskih vrsta, dok "Muzejski bonton" Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu podsjeća na pravila ponašanja u muzejima te animirani film "Penkala" Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu.

Pristup svim programima festivala je besplatan, a detaljan program se može pronaći na stranicama i društvenim mrežama Muzejskog dokumentacijskog centra.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini