SPLIT

Predstava o hrvatskim izumiteljima premijerno u splitskom GKM-a

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Splitsko Gradsko kazalište mladih (GKM) premijerno će u petak, 2. prosinca izvesti predstavu "Hrvatski izumitelji" Nine Horvat u režiji Nine Kleflin.

U kazalištu ističu da je riječ o dinamičnom i zanimljivom dramskom tekstu koji prati duhovita nadmetanja sportski orijentirane i vrckave Slavoljube i njezina prijatelja, samozatajnog štrebera Ruđera. Kroz njihove igre, u kojima ima i ponešto ljubavnih simpatija, Ruđer nauči Slavoljubu da hrvatski inovatori stoje iza mnogih nama poznatih stvari, od Cepelina do penkale, od padobrana do torpeda.

Tekst, dodaje se u najavi, mlade gledatelje upoznaje s činjenicom da je Hrvatska dala svijetu velik broj izumitelja i inovatora, te ih upoznaje s njihovim sudbinama kroz duhovite biografske crtice.

"Pričajući o takvim znanstvenim doprinosima, kod mladih tekst pobuđuje inspiraciju, nudi priče koje vrednuju hrabrost i viziju, govore o ljudima koji su bili ispred svog vremena i koji su svojim vizionarskim poduhvatima gurali naprijed povijest svijeta. Priče o hrvatskim izumiteljima djeci dokazuju da su inovatori, izumitelji i znanstvenici dolazili i iz malih sredina, iz običnih obitelji i da su za njihov uspjeh najzaslužniji bili upravo znatiželja, neumorno istraživanje i učenje, ali i mašta, ne prihvaćanje ograničenja", stoji u kazališnoj knjižici.

U predstavi glume Nada Kovačević i Vinko Mihanović, za glazbu se pobrinuo Tomislav Topić, za kostime Sara Lovrić Caparin, a za scenografiju Nina Kleflin.

Predstava će u GKM-u biti izvedena 6., 7. i 13. prosinca, a 10. i 11. prosinca gostuje u Njemačkoj, u Berlinu i Hamburgu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini