ZAGREB

Proslavljeni izraelski dokumentarist Avij Mograbi u Zagrebu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


"Prve 54 godine: Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju", novi film proslavljenog Avija Mograbija, koji se u svom radu bavi sukobom Izraela i Palestine, premijerno će se prikazati 29. studenog  u zagrebačkom Dokukinu KIC, uz gostovanje redatelja.

Redatelj, koji više od 30 godina otvoreno kritizira izraelsko društvo, dan kasnije, 30. studenog, u Dokukinu KIC održat će masterclass 'Svjedočanstva vojnika - Dvije studije slučaja', na koji je ulaz besplatan.

Prikazat će nastajanje svojih dvaju filmova 'Z32' (2008) i 'Prve 54 godine: skraćeni priručnik za vojnu okupaciju' (2021) koje je snimio oslanjajući se na isti materijal.

Oba filma bazirana su na svjedočenjima izraelskih vojnika koji su služili na okupiranim teritorijama koje je prikupila organizacija Breaking the Silence, no u konačnici su različiti u pogledu pristupa, filmskog jezika i ugođaja, napominje se u najavi.

Nastao na temelju svjedočanstava izraelskih vojnika i arhivskih snimaka, "Prve 54 godine: Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju", uz detaljnu analizu izraelske okupacije palestinskih teritorija na Zapadnoj obali i u Gazi, daje ironično predavanje o tome kako okupirati drugu zemlju na više od pet desetljeća. 

"Ovo je priručnik za upotrebu iz perspektive pobjednika koji nas, pak, u Mograbijevoj režiji sokratovskom ironijom uvodi u suvremenu povijest jedne zemlje, proširena svjedočanstvima bivših vojnika o sustavnim napadima na civilno stanovništvo", ističe se.

"Prve 54 godine razumljive su i početnicima i iskusnim poznavateljima, prikazujući gorki i beskonačni sukob kao nikada dosad, u formi vojno-strateškog izvještaja o kršenju ljudskih prava", dodaje se.

Avi Mograbi (1956., Tel Aviv) studirao je filozofiju na Univerzitetu Tel Aviv, te umjetnost na Ramat Hasharon.

U svom radu često se bavi temom izraelsko-palestinskog konflikta te istražuje paradokse izraelskog društva.

Autor je više od 20 filmova nagrađivanih u Cannesu, Berlinu, Veneciji, Rimu, New Yorku, FID Marseilleu, Vision du Reelu i San Franciscu. Svoje videoinstalacije izlagao je u galeriji Art & Essai u francuskom Rennesu. 

Aktivno je uključen u organizaciju Breaking the Silence, koja sakuplja i arhivira ispovijesti izraelskih vojnika stacioniranih na okupiranim područjima. Od 1999. predaje dokumentarni i eksperimentalni film na Sveučilištu Tel Aviv i Akademiji umjetnosti i dizajna Bezalel u Jeruzalemu.

Nakon kinopremijere u Dokukinu film kreće na turneju po nezavisnim kinima diljem zemlje u distribuciji zagrebačkog Restarta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum