ZAGREB

ZagrebDox: Premijera filma "Mlungu – bijeli kralj" Davida Lušičića

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dan prije dodjele nagrada ZagrebDox u okviru svog bogatog programa najavljuje i premijeru filma "Mlungu - bijeli kralj", u kojem redatelj David Lušičić prati svakodnevicu hrvatskog pomorca nakon odslužene petogodišnje zatvorske kazne radi krijumčarenja droge.

Iz programa se ističe i projekcija filma "Rovovi" Loupa Bureaua, još jednog ostvarenja koje se bavi ratom u Ukrajini, u ovom slučaju začecima svega onoga što se danas događa.

Sniman je u Donbasu,  gdje se ukrajinski vojnici, dok diplomati pregovaraju o nestabilnim primirjima i prekidima vatre,  bore protiv separatista koje podržava Rusija.  

Francuski ratni izvjestitelj i redatelj debitant Loup Bureau kaže kako je taj film rezultat njegova tromjesečnog boravka s ukrajinskom vojskom 2019. i 2020. gdje rat traje već osam godina. Neki od likova u filmu se još bore, a neki su poginuli ili nestali.

"Ukrajinski narod plaća vrlo visoku cijenu života u slobodnoj i nezavisnoj zemlji, nadam se da će ovaj film objasniti kako je to biti vojnik u ovom ratu i zašto su se ukrajinski građani odlučili priključiti im se i braniti svoju zemlju", poručio je autor, najavivši film.

Na tri projekcije od 21 sat prikazat će se dokumentarac "Zinder" o zloglasnoj četvrti u istoimenom nigerskom gradu u režiji Aiche Macky, filmsko putovanje pariškim predgrađima "Mi" Alice Diop te hrvatski dokumentarac "Veće od traume" Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski.

U programu su i "Tragači" Pacha Veleza o Njujorčanima koji traže ljubav putem online aplikacija za upoznavanje, dok će u migrantsko utočište u malijskom gradu Gao gledatelje odvesti film "Posljednje utočište" Ousmanea Samassekoua.

Za petak je najavljeni i program "Fragmenti 'gastarbajterskog opusa" Želimira Žilnika: pet kratkometražnih filmova koje je snimio sredinom 1970-ih u Münchenu objedinjeno je temom nesigurnih uvjeta života za marginalne društvene skupine poput gastarbajtera.

Među ostalim, Dox prikazuje i film "Voli me, ne voli me", o radostima i teškoćama partnerskih veza koji će u razgovoru s publikom predstaviti jedna od redateljica, Kathrine Skibsted te "Marx može čekati", novi film talijanskog filmskog veterana Marca Bellocchija,  ovogodišnjeg dobitnika nagrade Mojoj generaciji.

Matteo Tortone će nakon projekcije filma "Zlatna žila" predstaviti svoje ostvarenje o najvišem i najopasnijem rudniku zlata, smještenom u peruanskim Andama. 

Peti dan na ZagrebDoxu započinje u 13 sati panel diskusijom uz slobodan ulaz, "Što nas čeka u budućnosti" o recentnim promjenama u filmskoj industriji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum