PREDSTAVLJENA DVOJEZIČNA MONOGRAFIJA

"VIŽINADA U VREMENU - VISINADA NEL TEMPO" Očuvanje i obnova baštine i prikaz današnjeg preporoda ovoga plemenitog kraja

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
Snimio: Davor ŠIŠOVIĆ

Snimio: Davor ŠIŠOVIĆ


Nova, velika i lijepa monografija o Vižinadi projekt je koji se ostvarivao nekoliko godina, a inicijativu da se nakon stotinu godina ponovno nešto sustavno napiše i objavi o Vižinadi povela je, cijelo vrijeme koordinirala i napokon dovela do uspješnog svršetka predsjednica ovdašnje Zajednice Talijana i ujedno predsjednica Općinskog vijeća Vižinade Neda Šainčić Pilato

 

Stotinjak godina nakon prve ikad objavljene monografije o Vižinadi, koju je 1921. godine sa svega pedesetak stranica objavio svećenik Michele de Fachinetti, objavljena je druga, mnogo veća, obimnija, sadržajnija, i dvojezična, s naslovom "Vižinada u vremenu - Visinada nel tempo". Nova, velika i lijepa monografija o Vižinadi projekt je koji se ostvarivao nekoliko godina, a inicijativu da se nakon stotinu godina ponovno nešto sustavno napiše i objavi o Vižinadi povela je, cijelo vrijeme koordinirala i napokon dovela do uspješnog svršetka predsjednica ovdašnje Zajednice Talijana i ujedno predsjednica Općinskog vijeća Vižinade, Neda Šainčić Pilato.

Povijesna i edukacijska važnost izdanja

"Ovu monografiju posvećujemo svim sadašnjim i budućim žiteljima, onima koji osjećaju pripadnost Vižinadi, ali i našim sumještanima koji su iz različitih razloga bili primorani napustiti rodnu grudu i otići u nepoznati svijet. Misao vodilja pri stvaranju monografije bila je želja za očuvanjem i obnovom bogate povijesne i tradicijske baštine, uz prikaz današnjeg preporoda ovoga plemenitog kraja", napisala je u predgovoru monografije Neda Šainčić Pilato. Na svečanoj promociji, zbog epidemioloških mjera održanoj uz smanjeni broj uzvanika, zaštitne maske i sve druge mjere, vižinadski načelnik Marko Ferenac istaknuo je povijesnu i edukacijsku važnost ovog izdanja, "kojim će se na mlađe naraštaje prenijeti ono što se zbivalo u prošlosti".

Nakladnik knjige je Zajednica Talijana Vižinada u suradnji s Općinom Vižinada, urednik knjige bio je Denis Visintin, objavljivanje knjige novčano su pomogli Talijanska Unija, Regija Veneto, Istarska županija, Općina Vižinada, zajednica Talijana Vižinada i Osnovna škola Jože Šurana iz Višnjana, čija područna škola djeluje u Vižinadi. Dvanaest priloga u ovoj monografiji potpisuje ukupno devet autora, a na promociji su pobliže i ukratko predstavljeni svi uvršteni tekstovi.

Od prošlosti do suvremenih tema

Monografiju otvara rad Gaetana Benčića "Povijesne crtice o feudu Vižinada obitelji Grimani di San Luca", u kojem se donose podaci o vlasničkim, političkim i gospodarskim prilikama na području Vižinade od polovice 16. stoljeća, te rasvjetljavaju detalji oko izgradnje sakralnih spomenika i crkvenog života toga vremena. Denis Visintin u radu "Političke, gospodarske i crkvene prilike na prostoru feuda Vižinada" obrađuje prilike na ovom području sve do sredine 19. stoljeća, iznoseći podatke o poljoprivrednoj proizvodnji i o feudalnim obvezama te o kretanju stanovništva i pošastima koje su ga ugrožavale. David Di Paoli Paulovich prikazao je sakralni glazbeni repertoar župe Vižinada u kontekstu mletačko-akvilejskog nasljeđa u lokalnoj liturgijsko-glazbenoj tradiciji.

Elena Poropat Pustijanac autorica je dva rada: u prvome piše o četiri znamenite ličnosti iz Vižinade: Antoniju Fachinettiju, Micheleu Fachinettiju, Agostinu Ritossi i Giuseppeu Tuntaru; dok u drugom radu predstavlja baletnu divu 19. stoljeća rođenu u Vižinadi, Carlottu Grisi.

Blok tema o vižinadskoj baštini otvara rad Marijana Bradanovića o urbanističko-arhitektonskom nasljeđu Vižinade; Marino Baldini predstavlja vižinadsku crkvu sv. Barnabe apostola i njezine freske te u drugom svom radu skulptorske sakralne spomenike; dok Nina Kudiš piše o oltarnim palama iz vižinadskih crkava.

U bloku tema o današnjem vremenu Erika Barnaba piše o ovdašnjoj Zajednici Talijana kao dijelu povijesnog i kulturnog nasljeđa; dok je Mirjan Rimanić u jednom svom radu prikazao prvih četvrt stoljeća djelovanja Općine Vižinada, a u drugome piše o negdašnjoj vinskoj pruzi Parenzani, koja je prolazila i kroz Vižinadu.

Autorskome timu i nakladnicima na ovom uspješnom izdavačkom i kulturnom pothvatu čestitali su predsjednik Talijanske Unije Maurizio Tremul te istarska dožupanica Giuseppina Rajko, a na kraju promocije je uz zdravicu vižinadskim pjenušcem kušana i prigodna torta u obliku knjige s preslikanom hrvatskom i talijanskom naslovnicom monografije "Vižinada u vremenu - Visinada nel tempo".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater